A PRO-DENT 2000. Bt. kapacitásbővítő beruházása

Tervezési instrukciók, elvárások

Rágási és esztétikai szempontok összehangolása

 Tervezési instrukciók, elvárások Általánosságban elmondható, hogy tökéletes mosolyra, azaz tökéletes fogsorra vágyunk. Ha ehhez fogszabályozásra van szükség, akkor laikusként talán csak a kinézetre gondolunk, de a folyamat során több funkcióra is figyelnie kell a szakembereknek.

A páciensek igényeit a fogorvosok maximálisan próbálják figyelembe venni, viszont fontos azt is tudni, hogy a kinézet mellett a fogsornak az eredeti funkcióját is be kell töltenie, tehát az esztétikai cél mellett a funkcionális célt is meg kell valósítani.

A fogszabályozás kezdetén azért egy komplex kezelési tervet állítanak elő. Ebben az anterior, vagyis az elülső részre, a metszőfogakra fókuszálva határozzák meg az esztétikai célt. Emellett a funkcionális tervben a rágási funkciók vizsgálata történik meg, a fogsor teljes felületén, tehát a hátsó fogaknál is. Bár ezt talán nehéz elsőre elfogadni, de előfordulhatnak olyan esetek, amikor az esztétika oltárán be kell áldozni egy-két apróbb dolgot azért, hogy a rágási funkció tökéletes lehessen. Gondoljunk bele, ez hosszú távon mindenképpen jó hatással lesz a teljes szervezetünkre, hiszen a megfelelő rágás elősegíti az emésztésünket és ezzel együtt az anyagcserénket, így összességében a testünk működését fogja pozitívan befolyásolni, ezért mindenképpen érdemes elfogadni a szakember javaslatát a kezelési tervre vonatkozóan.

Ahhoz, hogy ez a terv elkészülhessen, összesen 8 fényképre van szükség, amelyet összefoglalóan fotódokumentációnak hívunk. Felvételt készítünk egyrészt a teljes arcról nyugalmi, azaz úgynevezett normál állapotban, valamint mosollyal az arcon, profilból. A tökéletes tervezéshez szükséges az is, hogy szájterpesszel is készüljenek felvételek, szemből valamint jobb és bal oldalról is.

Emellett okkluzális vagyis rágófelszíni felvételt kell készíteni a felső állcsontról, azaz a maxillákról, valamint a mandibuláról, ami nem más, mint az állkapocscsont. (A digitalizált minták feldolgozásáról már írtunk korábbi bejegyzésünkben.)

Talán nem mindenki számára egyértelmű, hogy melyik csont pontosan mit takar, ezért következzen egy kis magyarázat. A felső állcsont egy páros csontunk az arckoponyán, melynek része a felső fogsor, valamint részt vesz az arcüreg, a szájüreg, az orrüreg, a szemüreg és egy rejtett csontos üreg, az ún. fossa pterygopalatina alkotásában. Az állkapocscsont a koponya egyetlen mozgatható csontja, fő szerepe a rágásban van. Az arckoponya egyik csontja, és az alsó fogív szerepel rajta. Összefoglalva tehát az okkluzális röntgen során ezekről a területekről, vagyis végeredményben az alsó és a felső fogívekről készül felvétel, valamint megmutatja a szájpadlást és a szájfenék területét is.

Mint a fentiekből is látszik, már a fogszabályozás kezdeti lépései kiemelt fontossággal bírnak a későbbi végeredményben, ezért fontos, hogy megtaláljuk a számunkra legjobb fogorvost, melyben a HappySmile Láthatatan Fogszabályozó segíteni tud, hiszen kiterjedt partner fogászat hálózatunknak köszönhetően könnyedén ki tudja választani az Ön számára legmegfelelőbb szakembert.


Ha szeretnéd megtudni, hogy mennyi ideig tartana a kezelésed, kattints a gombra!

Kezelés Kalkulátor
Kapcsolatfelvétel
Üzenj nekünk