A PRO-DENT 2000. Bt. kapacitásbővítő beruházása

A láthatatlan fogszabályozás velejárói 3/2.

Interproximális redukció, avagy sztrippelés

A láthatatlan fogszabályozás velejárói 3/2. Nem győzzük hangsúlyozni, hogy a szép és szabályos fogazat nemcsak esztétikai kérdés, a fogak egészségének megőrzésében is rendkívül fontos szerepe van. Számtalan olyan páciensünk van, akit már komoly állízületi problémával kezelünk, ami a fogak rossz helyzetéből, az ún, harapáseltérésből is adódhat. A fogszabályozás nemcsak abban segít, hogy bátrabban és magabiztosabban mosolyogj, a fogaid élettartamát is jelentős mértékben növelheti. A folyamat velejárói közül most az IPR-ről, vagyis az interproximális redukcióról, más nevén sztrippelésről írunk részletesebben.

 

Mi az az interproximális redukció?

Az IPR, vagyis interproximális redukció, más nevén sztrippelés egy olyan kiegészítő lehetőség a láthatatlan sínes fogszabályozás során, mellyel helyet teremtünk a fogak közt, elsősorban a hátrafelé történő mozgatásokkor. Gyakorlatilag a fogak közötti, egymás felé néző felszínből való elvételre, vagyis a fogzománcból való csiszolásra kell gondolni.

Felmerülhet a kérdés, hogy miért van erre szükség? A sztrippelés célja a helynyerés, mely szükséges a kívánt eredmény, a tökéletes mosoly eléréséhez. Abban az esetben alkalmazzuk, ha erős torlódás alakult ki, nincs abszolút rés a fogak között és emiatt a fogszabályozó sínek nem tudnák hova mozgatni a fogakat. Erre az eljárásra nemcsak a láthatatlan fogszabályozás esetén lehet szükség, hanem a fix készülékeknél is.

 

A sztrippelés nem roncsolja a fogakat és nem fáj

Természetesen a páciensek többsége a fogzománcból való elvétel hallatán azonnal arra gondol, hogy a beavatkozás a fogakra ártalmas. Aggodalomra semmi ok, sztrippelés során mindössze azt a felszínt csiszolja le a fogorvos, ami még nem eredményez idő előtti fogszuvasodást. Ez az ún. rágófelszín, ami a fogak oldalán kevésbé, alul és felül viszont folyamatosan kopik, mégsem okoz semmilyen problémát. Megfelelő szájhigiénia mellett a fogak épsége maximálisan fenntartható. Sőt, a torlódás feloldása és a fogak megfelelő helyreigazítása után azok sokkal könnyebben tisztíthatóvá válnak.
A digitális tervezésnek köszönhetően pontosan annyi zománcot távolítunk el, amennyit feltétlenül szükséges, felesleges rések kialakítására semmiképpen sem kerül sor. Fogközönként maximum fél milliméter távolítható el, mely a fogzománc vastagságát tekintve nem jelentős.

Sztrippelésre a fogszabályozó kezelés során többször is szükség lehet. A folyamat picit kellemetlen, de fájdalommal nem jár, érzéstelenítésre sincs szükség a kezeléskor.

 

A sztippelés lépései

A digitális tervezés során a 3D tervező programban kiszámítjuk a sztrippelés szükséges mértékét. Maximum fél milliméter lecsiszolására lehet szükség a fogak közötti, egymás felé néző approximális felszínből. Ez a távolság kevésnek tűnhet, de ha több fogközben is alkalmazzuk, akkor a fogsor végére érve, akár több millimétert is nyerhetünk. A kezelési terven minden esetben pontosan látszik, hogy a fog felületének melyik részén kell alkalmazni az eljárást és mennyi zománc eltávolítására van szükség.

 

A láthatatlan fogszabályozás esztétikus, kíméletes és népszerű

A fogak helyrerendezésének egyik legnépszerűbb módja a láthatatlan fogszabályozás, mely kortól függetlenül látványos eredményt produkál. Alkalmas kisebb és nagyobb fokú fogmozgatásokra egyaránt. A fogszabályozás által, az esztétikai és anatómiai szempontokat figyelembe véve, a kesze-kuszán álló fogak néhány hónap alatt a megfelelő helyzetbe állíthatók. A láthatatlan fogszabályozó kényelmes, nem látszik és bármikor kivehető, így a szájhigiénia megtartása is sokkal könnyebb vele, mint a hagyományos, fix készülékekkel.

 

HappySmile, hazánk piacvezető láthatatlan fogszabályozó rendszere

A HappySmile Magyarország legmodernebb, piacvezető láthatatlan fogszabályozó rendszere. A közel kétszáz partnerorvos által az ország szinte minden pontján elérhető. Vedd fel a kapcsolatot a hozzád legközelebb eső rendelővel és tudj meg többet a fogszabályozó kezelésedről.

Segítségre van szükséged, hogy lásd fogszabályozóval, vagy héjjal lehet gyönyörű a mosolyod? Kérj időpontot konzultációra budapesti Referencia Rendelőnkben , vagy keress partner fogászataink között!


Ha szeretnéd megtudni, hogy mennyi ideig tartana a kezelésed, kattints a gombra!

Kezelés Kalkulátor
Kapcsolatfelvétel
Üzenj nekünk