A PRO-DENT 2000. Bt. kapacitásbővítő beruházása

Mitől függ a felnőtt fogszabályozás ára?

Mitől függ a felnőtt fogszabályozás ára? A felnőtt fogszabályozó kezelések ára 400 000 Ft-tól akár a 2 millió Ft-ig is terjedhetnek. A különböző technológiák, az orvosok tapasztalata és a használt eszközök is nagymértékben befolyásolják az árakat. De miért ilyen nagy a különbség az árak között? Vegyük sorra!

 

1. A fogszabályozási rendellenesség súlyossága

A kezelés árát elsősorban a fogazati rendellenesség mértéke, a funkcionális kezelés szükségessége határozza meg, vagyis az, hogy csak a fogak rendezetlenségét vagy a harapási, rágási funkciókat is szükséges-e korrigálni. Az eltérések mértéke és jellege meghatározza a kezelés árát. Ha csupán egy kisebb esztétikai beavatkozásról van szó, az általában rövidebb idő alatt, így költséghatékonyabban elvégezhető. Ezzel ellentétben egy súlyosabb harapási probléma sokkal komplexebb kezelést igényel, több időt, eszközt és speciális technikát von maga után. Ebben az esetben előfordulhat, hogy kiegészítő eszközökre, többféle készülékre vagy akár sebészeti eljárásra is szükség van.  Ilyen például a mélyharapás, keresztharapás és az alul harapás. Komplex kezelés esetén, amikor a funkcionális harapási rendellenességeket is helyre kell állítani, a kezelés ideje hosszabb lesz, így bármilyen fogszabályozóval is történik, biztosan drágább is lesz.  

2. Választott fogszabályozó készülék

A fogszabályozási módszerek sokfélék, és a választott technológia jelentősen befolyásolja a költségeket. A rögzített, vagyis ragasztott készülékek között választhatunk a hagyományos fém és esztétikai szempontból diszkrét porcelán változat közül. A fém brekettek gyakran a legköltséghatékonyabb megoldást kínálják, míg az esztétikus változatok, amelyek kevésbé láthatók, gyakran drágábbak.
A brekett rendszereknél az önligírozó és a hagyományos, gumiligatúrával rögzített változatok közül választhatunk. Az önligírozó porcelán brekettek általában a legdrágábbak, mivel kombinálják a modern technológiát és az esztétikai előnyöket. Ezzel szemben a ligatúrás fém változatok olcsóbb megoldást kínálnak. 
Ezen túlmenően, nem minden brekett készül azonos minőségű anyagokból. Vannak például prémium minőségű amerikai, német gyártmányú termékek, amelyek jelentős technológiai fejlesztésnek köszönhetően hatékonyabb, komfortosabb kezeléseket biztosítanak. Ugyanakkor vannak olcsóbb alternatívák is a piacon, amelyek első pillantásra ugyanúgy néznek ki, de minőségük jelentősen eltérhet.
A páciensek egyre gyakrabban választják a láthatatlan fogszabályozó készüléket, mely teljes szabadságot biztosít viselőjének. Diszkrét módon, észrevétlenül korrigálja a fogak helyzetét, így sokan előnyben részesítik a hagyományos rögzített fogszabályozókkal szemben. Ezen felül kényelmesek, és sokunknak adnak önbizalmat a fogszabályozási időszak alatt. Árképzés tekintetében is teljesen más a kétféle kezelés. A sínes fogszabályozás esetén a készülék árát folyamatosan, a sínek cseréjének alkalmával fizetjük ki, míg a rögzített fogszabályozás esetében a ragasztott készülék árát egyszerre kell megtérítenünk, utána pedig már csak a kontroll díjakat fizetjük. A láthatatlan sínek terén is nagy már a választék a piacon, melyek árban és minőségben is eltérhetnek, ezért nagy odafigyelést igényel a páciens részéről, hogy mely rendszert és rendelőt választja. Ha összeadjuk a ragasztott készülék és a kontrollok díjait, valamint mérlegeljük, hogy akár 2-3 évig is elhúzódhat a kezelés, amely rengeteg kontroll vizsgálatot jelenthet, akkor előfordulhat, hogy a láthatatlan fogszabályozás ára hasonló mértékű lesz egy ragasztott esztétikus készülékkel történő kezelés díjával. Természetesen ez nagyban függ a rendellenesség mértékétől.

3. Ragasztási technológia

A fogszabályozás árát a ragasztási technológia is befolyásolja. A hagyományos módszernél az orvos egyenként ragasztja fel a breketteket a fogakra, amit általában 1-1,5 órát vesz igénybe.
Ezzel szemben az indirekt ragasztási technológia már magasabb szintet képvisel. A brekettek helyét a fogakon számítógépes program segítségével pontosan megtervezik és a fogszabályozó készülék részeit a digitálisan előállított ún. indirekt ragasztósablonba helyezik. Ezután az összes brekettet tartalmazó sablont a fogakra helyezik, egy speciális lámpával megvilágítják és kész is a ragasztás, mely körülbelül 10 percet vesz igénybe.  Nemcsak sokkal gyorsabb technológia, de a számítógépes tervezésnek köszönhetően sokkal precízebb is. A számítógépes technológia bevonása lehetővé teszi a brekettek pontos pozicionálását, amely hatékonyabb kezelést eredményez. Ez a modern módszer nagyobb invesztíciót igényel mind a labor, mind az orvos részéről, így természetesen drágább, mint a hagyományos ragasztási módszer. A páciens kényelmén túl a kezelések is gyorsabban haladhatnak, hiszen a brekettek optimalizált elhelyezésének köszönhetően gyakran kevesebb korrekcióra és állításra van szükség, ami az orvos számára is hatékonyabb munkavégzést tesz lehetővé.

4. Kontroll díj

A fogszabályozás során a kontroll látogatások elengedhetetlenek. Ezeknek a látogatásoknak a gyakorisága és díja alapján jelentős különbségek adódhatnak a különböző kezelési típusok között.
A ragasztott készülékek esetében a kontroll általában havonta esedékes. Ezek a látogatások nem csak a készülék állapotának ellenőrzését szolgálják, de lehetőséget adnak az esetleges korrekciókra és az apróbb problémák gyors megoldására is. Ezen látogatások összesített díja magasra rúghat, főleg, ha a kezelés hosszabb időszakot, akár 2-3 évet is igénybe vesz. Ilyen esetekben a kontroll díjak jelentős összeget képviselnek a teljes kezelés költségei között, elérhetik akár a teljes kezelés 20-30%-át is.
A láthatatlan fogszabályozók esetén a számítógépes tervezés miatt, precízebb a fogak mozgatása, ezért kevesebb kontroll szükséges, kéthavonta is bőven elegendő a páciens és a fogorvos találkozása a kezelés során. Ezen kívül néhány gyártó esetében a távoli kontroll lehetősége is adott, fénykép alapján meg tudják mondani, hogy a kezelési tervhez képest megfelelő-e a fogak állapota. Az aligner készülékek esetén a páciens az otthonában könnyedén cserélheti az eszközöket, így csökkentve a szükséges klinikai látogatások számát.
Minden páciensnek érdemes alaposan tájékozódni a választott fogszabályozási módszerrel járó összköltségről, beleértve a kontroll díjakat is, hogy a legköltséghatékonyabb és leghatékonyabb kezelést választhassa.

5. Láthatatlan készülékek ára

A láthatatlan fogszabályozó készülékek ára több tényezőtől függhet. Az egyik ilyen tényező a gyártási technológia, amely lényeges szerepet játszik az árak formálásában. Vannak olyan láthatatlan fogszabályozók, melyek manuálisan készülnek, vagyis a gipszmintára hő hatására zsugorítják a sínek alapjául szolgáló műanyag fóliát. Pontosság szempontjából néha kompromisszumokat jelenthet, viszont a költségek jóval alacsonyabbak. Ezzel szemben a digitálisan előállított változatoknál két fő technológiát különböztetünk meg. Az egyik a mélyhúzásos módszer, míg a másik, a legmodernebb technológia, a direkt nyomtatott eljárás (DPA). Ez utóbbi magasabb invesztíciót igényel a gyártó részéről, de pontosság és minőség szempontjából toronymagasan vezet, valamint a páciensek számára is magasabb fokú kényelmet, hatékonyságot biztosít, és nem utolsó sorban környezetkímélő.

Utóbbi esetben pedig a gyártó többféle nyomtató és alapanyag közül választhat, melyek természetesen közvetlen hatással vannak az alignerek pontosságára és hatékonyságára. Az FDM (Fused Deposition Modeling) filamentes nyomtató például olcsó és hozzáférhető választás, de sebessége és pontossága nem teszi ideálissá a nagy pontosságú alkalmazásokhoz. Ezzel ellentétben a folyékony gyantás nyomtató, amely sokkal gyorsabb, de még mindig bizonyos pontatlanságokkal rendelkezik, egy köztes megoldást kínál. A DLP (Digital Light Processing) technológia, mely a precíziós iparból érkezett a fogászatba, kivételes pontosságot és részletgazdagságot kínál, ezért ezt használja a HappySmile Láthatatlan Fogszabályozó készülékek gyártásához az előállítást végző fogtechnikai labor. 

Alapanyag tekintetében a hagyományos egyrétegű fólia egyszerű és olcsóbb megoldásként áll a gyártók rendelkezésére. Ezzel szemben áll a HappySmile sínek anyagául szolgáló többrétegű, úgynevezett multilayer fólia. Összetettebb struktúrájának köszönhetően jóval magasabb pontosságot, kényelmet és gyorsaságot garantál a kezelés során. A kiváló minőségű multilayer fólia, mely esetén két keményebb réteg között egy vékony, elasztikus réteg húzódik meg, 5-ször drágább, mint az egyrétegű.

A fogszabályozó kezelés árában a gyártás helyszíne is meghatározó. Akár hazánkban, akár külföldön, például Amerikában vagy Európában készülnek a sínek, a munkabérek, a működési költségek és a technológiai háttér különbségei hatással vannak az árakra. A munkavállalók, a fogtechnikusok képzése, akik jelentős szerepet töltenek be a készülékek digitális tervezésében, különösen a gyorsan fejlődő technológiai környezetben, szintén fontos szerepet játszik a végtermékek árában.

További különbségeket generál az előállítás helyszínétől az orvosig és a páciensekig történő szállítás költsége.
 Amennyiben a készülék vagy annak alapanyagai külföldről származnak, és az árak euróban vagy dollárban kerülnek meghatározásra, a forintnak ezekhez a devizákhoz képesti erőssége vagy gyengesége szintén jelentősen befolyásolhatja a végösszeget. 

6. Orvos tapasztalata

A fogszabályozási kezelések árában meghatározó jelentőségű a kezelést végző orvos tapasztalata. Egy tapasztalt fogorvos, aki évek, sőt évtizedek óta foglalkozik fogszabályozással, magasabb szintű tudást, komplexebb megoldást nyújthat a kezelés során. 

De nem csak az évek száma számít. A fogorvos képzettsége, különösen a folyamatosan változó technológiák világában, kulcsfontosságú. Számos színvonalas továbbképzés, különösen az aligner technológia témakörében, kizárólag külföldön érhető el. Az orvosok, akik ezeket a képzéseket elvégzik, komoly anyagi és időbeli invesztíciót tesznek praxisuk fejlesztésébe. 

7. Márka jelentősége

A fogszabályozási eszközök és technológiák piacán a márka neve és hírneve is kiemelkedő szerepet játszik a termékek és szolgáltatások árazásában és megítélésében. Ha egy nemzetközi márka termékéről beszélünk, gyakran azonosítjuk azt magasabb minőséggel, fejlett technológiával és a márka mögött álló nemzetközi marketing kampányokkal. Ebből kifolyólag a vásárlók gyakran hajlandóak többet fizetni a magasabb árazású nemzetközi brandekért.
Ezzel szemben a hazai márkák, akik nem rendelkeznek nemzetközi elismeréssel gyakran kiváló minőségű termékeket és szolgáltatásokat kínálnak versenyképes áron. Nem minden azonban az ár, ahogy fentebb is említettük, számos egyéb tényezőt is figyelembe kell venni a választáskor.

Magyarországon nagy tapasztalattal rendelkező láthatatlan fogszabályozó készülék gyártó a HappySmile, aki több mint 10 évvel ezelőtt kezdett ezzel a technológiával foglalkozni. Elkötelezettségét az is mutatja, hogy a magyar fogorvosi egyetemekkel és a fogszabályozás területén szaktekintélynek számító orvosokkal együttműködve folyamatosan fejleszti rendszerét.

8. Árképzési stratégia

A fogszabályozó kezelések árképzése több tényezőtől függ, és az árképzési stratégiák között jelentős eltérések adódhatnak. Előfordulhat, hogy egyes klinikák vagy fogorvosok külön díjat számolnak fel a kontroll vizsgálatokért, míg mások ezt az alapcsomag részeként kezelik. A páciensek számára fontos, hogy már a kezelés kezdetén tisztában legyenek ezekkel a költségekkel, hogy ne érje őket váratlan meglepetés a kezelés során.

A finanszírozási konstrukciók is nagyban befolyásolják az árképzést. Sok helyen lehetőség van részletfizetésre, amely hosszabb távon megkönnyíti a páciensek számára a költségek fedezését. Ugyanakkor érdemes tudni, hogy a részletfizetés gyakran magasabb összegű lehet a kezelés teljes időtartama alatt, hiszen a klinikák ezen módon kompenzálják a hosszabb távú kockázatokat és a finanszírozási költségeket. Emellett az árképzési stratégia részét képezhetik a különböző akciók, melyek ösztönözik a kezelés elkezdését. A több százezer forintos folyamatos akciók azonban nem valós árelőnyt sugallnak, inkább egy alacsonyabb fogszabályozó kezelési árszintre utalhatnak. 

A legjobb döntés érdekében a pácienseknek érdemes alaposan tájékozódniuk a választott klinika árképzési stratégiájáról is. Az árak nem csak a fogszabályozó eszközök minőségétől, hanem az orvos tapasztalatától, a technológia fejlettségétől és a klinikai szolgáltatások széles skálájától is függhetnek. Nem szabad megfeledkezni arról sem, hogy a látszólag kedvező árak mögött olykor rejtett költségek húzódhatnak meg. A tájékozódás során érdemes komplex módon mérlegelni az összes tényezőt, hogy a legjobb kezelést kapjuk a befektetett pénzért.


Ha szeretnéd megtudni, hogy mennyi ideig tartana a kezelésed, kattints a gombra!

Kezelés Kalkulátor
Kapcsolatfelvétel
Üzenj nekünk