A PRO-DENT 2000. Bt. kapacitásbővítő beruházása

Fogszabályozási eljárások – melyiket, mikor érdemes alkalmazni?

Hagyományos fogszabályozás, kivehető fogszabályozás és egyéb fogszabályozási módszerek

Fogszabályozási eljárások – melyiket, mikor érdemes alkalmazni? Számos módszer létezik manapság a fogszabályozásra, választhatunk kivehetőt vagy rögzítettet, léteznek különböző „esztétikus” készülékek és láthatatlan fogszabályozók is. Minden eljárásnak megvannak az előnyei és hátrányai. Nézzük, melyik módszernek milyen pozitív és negatív tulajdonságai vannak.

Hagyományos, rögzített fogszabályzó


A fogszabályzásról a legtöbb embernek a bracketekből és fém ívből álló, úgynevezett rögzített fogszabályozó készülék jut eszébe, hiszen ez a legrégebb óta használt eszköz a fogszabályozásra. Lényege, hogy a tartó elemeket a fogakon ragasztással rögzítik, alsó és felső fogsoron egyaránt alkalmazzák. Előnye, hogy mivel non-stop viseli a páciens, így hamarabb érhető el eredmény, illetve bizonyos problémákat nem lehet megoldani olyan eszközökkel, amiket csak 12-14 órát visel a páciens. Azonban egyértelmű hátránya ennek az eljárásnak, hogy a fogak tisztítása lényegesen körülményesebbé válik, így azok könnyebben szuvasodhatnak. Viselése a sportolást is megnehezíti, továbbá esztétikailag sem nyújt szép látványt. Különösen a kamasz gyerekek esetében tovább növelheti a bizonytalanság érzést és negatívan befolyásolhatja az énképet.

hagyományos fogszabályozó

 

Belső fogszabályozó


A belső fogszabályozó lényege, hogy a fogak nyelv felőli, belső felszínére helyezik el készüléket. Ennek következtében a fogszuvasodás problémája ugyanúgy fennáll, azonban esztétikai szempontból kevésbé problémás, mint a fog külső felszínén elhelyezett változat. A belső fogszabályozó előnye, hogy ugyanolyan hatékonysággal alkalmazható, mint a hagyományos rögzített eljárás, segítségével szinte minden eltérést kezelhetünk.

Belső fogszabályozó

 

Kivehető fogszabályozó


A kivehető készülékek legnagyobb előnye, hogy bármikor eltávolíthatjuk ezeket, azonban ebből fakad legnagyobb hátrányuk is. Mivel a páciens nem viseli állandóan, lényegesen hosszabb lesz a kezelési idő, ráadásul emellett is muszáj legalább napi 12-14 órán át viselni. Ezzel a módszerrel nem lehet minden rendellenességet kezelni, a fogakat leginkább csak dönteni tudja.

Kivehető fogszabályozó

 

Esztétikusan rögzített fogszabályozó


A rögzített fogszabályozó készülhet porcelánból, illetve fém és porcelán ötvözetéből is, oly módon, hogy az ívek olyan teflonbevonatot kapnak, melyeknek a színe megegyezik a fog színével. Ennek köszönhetően a készülék alig észrevehető, ellenben a sportolást és a fogak tisztítását ez a módszer is megnehezíti.

Esztétikusan rögzített fogszabályozó

 

Láthatatlan fogszabályzó


Az úgynevezett láthatatlan fogszabályozás során átlátszó síneket használnak, melyek pontosan illeszkednek a fogakra, így nem is feltűnőek és a beszédet sem zavarják. A kezelés megkívánja a sínek majdnem folyamatos használatát, de azokat könnyen ki lehet venni, így kényelmesen tudunk étkezni, fogat mosni, nyugodtan elmehetünk tárgyalni vagy randizni. A láthatatlan fogszabályzó ezáltal egyesíti a rögzített és a kivehető készülékek előnyeit: esztétikus, nem gátolja a szájápolást, lehetővé teszi a nyugodt sportolást, miközben láthatatlanul helyre teszi a fogakat. Hazánkban a láthatatlan fogszabályozás területén a HappySmile az egyértelmű piacvezető Magyarországon.

Láthatatlan fogszabályzó

 

Egyéb módszerek


A fenti eljárások mellett léteznek olyan megoldások, melyeket többnyire fogszabályozás után vagy annak kiegészítéseképpen, illetve kisgyerekeknél alkalmaznak. Ilyenek a funkcionális készülékek és a trainerek. Az előbbi elsődleges feladata, hogy fokozza és megváltoztassa az izomműködést, ezáltal pedig a megfelelő irányba befolyásolja az állcsontok és a fogazat növekedését (8–12 éves kor között lehet alkalmazni). Utóbbi alatt olyan szilikonból gyártott készülékeket értenek, melyekben az alsó és a felső fogsor számára "beleharaptató" helyet képeztek ki. Ennek lényege, hogy segít megszüntetni a rossz beidegződéseket. Ez az eljárás bizonyos problémák esetén felnőtteknek is segíthet, azonban elsősorban gyerekeknél alkalmazzák.

Ha szeretnéd megtudni, hogy mennyi ideig tartana a kezelésed, kattints a gombra!

Kezelés Kalkulátor
Kapcsolatfelvétel
Üzenj nekünk