A PRO-DENT 2000. Bt. kapacitásbővítő beruházása

Fogszabályozás fémallergiával? Erre is van megoldás!

Fogszabályozás fémallergiával? Erre is van megoldás! A fogszabályozás, mint az ideális mosoly elérésének eszköze, elérhetetlennek tűnhet azok számára, akik érzékenyek az általánosan használt fémekre. Ez a probléma pedig nem csak esztétikai, hanem egészségügyi szempontból is jelentős, mivel az allergiás reakciók nem csupán kényelmetlenséget, hanem súlyosabb egészségügyi komplikációkat is okozhatnak. Így hát felmerül a kérdés: Hogyan valósítható meg a fogszabályozás fémallergiával? Milyen alternatív megoldások állnak a páciensek rendelkezésére?

 

Egyre többen vállalkoznak rá, hogy esztétikai vagy egészségi okokból fogszabályozóval korrigálják a fogaikban, harapásukban lévő rendellenességet. A fogszabályozásban használt fémek azonban allergiát okozhatnak az azokra érzékenyeknél, ami komoly kihívást jelent az érintettek számára.
Ez a kihívás azonban nem megoldhatatlan; sokféle innovatív technológia és anyag áll rendelkezésre, hogy megkönnyítse azok életét, akik anélkül szeretnék megkapni az áhított tökéletes fogsort, hogy kompromisszumot kellene kötniük az egészségük vagy a kényelmük terén.

 

Mi az a fogászati fémallergia?

A fémallergia az immunrendszer túlzott reakciója, amely során az emberi szervezet egyes fémekre allergiás tüneteket produkál. A fogszabályozás során használt fémek közül a leggyakoribb allergének a nikkel, a króm és a kobalt. Ezek az anyagok megtalálhatók a fogszabályozó készülékekben, ami komoly problémát jelent azoknak, akik fémallergiával küzdenek.

Az allergiás reakciók számos formában megnyilvánulhatnak, leggyakrabban a szájüregben, de nem kizárólag. Gyakori tünetek közé tartozik a szájégés, a nyelvbizsergés, a szájszárazság, fekélyek keletkezése, valamint az íny és a száj környékének gyulladása. Fontos azonban megjegyezni, hogy ezeket a tüneteket nem csak fémallergia okozhatja, ezért mindig ajánlott orvosi kivizsgálásra menni a pontos diagnózis érdekében.

Talán a legnagyobb nehézséget a bracketekből álló (a köznyelvben a fém tappancsként emlegetett) fogszabályozó készülékekben maguk a bracketek anyagára és ívekben lévő nikkelre adott allergiás reakció okozza. Ám szerencsére a fogszabályozás technológiai fejlődése lehetővé teszi, hogy bármilyen alkatrészt egy másik, nem allergizálóval helyettesítsenek. Nikkel allergia esetén például lehetőség van nikkelmentes bracketeket alkalmazni, míg az ívek speciális titán-molibdén ívekkel helyettesíthetők.

 

Hogyan előzhetjük meg a fogszabályozás során fellépő fémallergiát?

A fogszabályozás egy komplex folyamat, ezért célszerű már a kezelés megkezdése előtt tisztában lennünk vele, nálunk fennáll-e a fémallergia. Főleg akkor kulcsfontosságú erre fényt derítenünk, ha vannak korábbról fémallergiaként azonosítható tüneteink fémmel való tartós érintkezés esetén, például bőrviszketés, pirosság. Amennyiben fémallergiát azonosítanak, az nagyban befolyásolhatja a fogszabályozásra használt készülék típusát is.

Gyerekeknél is érdemes allergiavizsgálatot csináltatni

A fémallergia bármilyen életkorban kialakulhat. Ha korábban tapasztaltunk a gyermekünknél allergiás panaszt (bőrpírt, viszketést) bármilyen fémből készült hajcsat, ruha csat, nyaklánc vagy más fém viselése során, fogszabályozó kezelés előtt indokolt az allergia vizsgálat elvégzése.

 

Kezelhető a fogászati fémallergia?

A mai orvosi ismereteink szerint sajnos nincs gyógymód a fémallergia megszüntetésére. Azonban a fogszabályozó készülékek és más fogászati kezelések során alkalmazott fémek kiváltása más anyagokra ideális módja annak, hogy az allergiás reakciókat megelőzzük. Az allergiavizsgálat eredménye alapján a fogorvos a páciens számára ideális döntést hozhat a legmegfelelőbb fogszabályozó technológiát illetően.

 

Milyen fogszabályozó készüléket válasszunk, ha fémallergiánk van?

Szerencsére számos alternatíva létezik, amelyek lehetővé teszik a fogszabályozást anélkül, hogy az allergiás reakciókat kiváltó fémeket kellene használni. Lássuk, melyek ezek!

Kerámia fogszabályozó

A fémmentes, kerámia fogszabályozók jelentős előnye, hogy mivel nem tartalmaznak fémet, esztétikusak és azok számára is kiváló választást jelenthetnek, akik fémallergiában szenvednek. Ilyen érzékenység esetén nikkel helyett titán-molibdén ötvözetből készült íveket alkalmazunk, amelyek anyagukat tekintve kevésbé rugalmasak, mint a hagyományos nikkel-titán összetételű ívek. Ez némi kompromisszumot jelenthet a fogak mozgatásának hatékonyságában, ezért érdemes lehet más típusú kezeléseket is fontolóra venni.

Aligner (láthatatlan) fogszabályozó

Az aligner készülékek minden szempontból biztonságos megoldást jelentenek a fémallergiások számára. Garantáltan fémmentes biokompatibilis anyagból készülnek és hatékony, gyors kezelést tesznek lehetővé felnőtteknek és gyermekeknek egyaránt.

A láthatatlan fogszabályozók számos fogászati probléma esetén kiválóan alkalmazhatók. Ilyenek például:

  • fogak közötti rések,
  • különböző fogtorlódások,
  • nyitott harapás,
  • mélyharapás,
  • keresztharapás,
  • túlharapás,
  • alulharapás (bulldogharapás),
  • bizonyos fokú fogívszűkület.

A láthatatlan fogszabályozó készülékek használatával nem csupán a fémallergiás tünetek kerülhetők el, de a viselésük is jóval komfortosabb, továbbá a kezelések is rendkívül hatékonyak.
A legújabb Direct Printed Aligner (DPA) technológiával gyártott láthatatlan fogszabályozó készülékek előnyei:

Esztétikus
Az átlátszó anyagból készült készülékek szinte láthatatlanok, így viselésük nem okoz önbizalom-problémákat.

Kényelmes
Az aligner készülékek jóval kényelmesebbek a hagyományos fogszabályozókhoz képest, és nem okoznak sérülést vagy irritációt a szájüregben.

Könnyű tisztán tartani
Ezek a fogszabályozók könnyebb és hatékonyabb tisztítást kínálnak, egyszerűen tisztíthatóak fogkefével és fertőtleníthetőek forró vízben.

Gyorsabb és hatékonyabb kezelések
Pontos – akár egyetlen fog – fogmozgatási képességüknek köszönhetően, szükség esetén hátrafelé is mozgatják a fogakat és akár 35°-ig el is forgatják őket.

Könnyű felhelyezés
A speciális alakmemória-polimer révén az alignerek rugalmasak maradnak még forró víz után is, így a fogakra való felhelyezés még kényelmesebb.

Étkezés megkötések nélkül
A rögzített fogszabályozók esetében ellenjavalt ételek (kemény, ropogós, illetve ragacsos, tapadós és cukros ételek) fogyasztása az aligner készülékek esetén nem tilos. Mivel a fogszabályzót az étkezések idejére ki lehet venni, nem áll az utunkba semmi, hogy azt ehessünk, amit csak szeretnénk. Ez a tény a gyerekek körében kifejezetten nagy örömre ad okot.

Kevesebb fájdalom
A láthatatlan fogszabályzók viselése kisebb fájdalommal jár, mivel ezek a készülékek lágyabb erőket használva mozgatják a fogakat a kívánt irányba, így nem okoznak akkora kellemetlenséget, mint a rögzített készülékek.

Az aligner fogszabályzók gyerekeknek is alkalmazhatók
Egy gyermek esetében a fogszabályozás ténye is komoly fejtörést okozhat, ám még tovább bonyolódhat a helyzet, ha a gyermek fémallergiás is. Ebben a helyzetben is bátran támaszkodhatunk a láthatatlan fogszabályzókra, ugyanis az aligner készülékeket gyerekek is viselhetik.

 

Hogyan készülnek a láthatatlan fogszabályzók?

A láthatatlan fogszabályozók tervezésekor a fogak kiinduló helyzetét használjuk alapul, és számítógépes modellezéssel határozzuk meg a fogak mozgatását. Ez a módszer rendkívül precíz és egyedi illeszkedést eredményez, ami kulcsfontosságú a hatékony és kényelmes kezeléshez.

A készülékek speciális, rugalmas átlátszó anyagból készülnek, melyek rendelkeznek alakmegtartó képességgel, egyszerre biztosítva a maximális hatékonyságot és kényelmet.

A HappySmile készülékei prémium minőségű, többrétegű fóliából készült sínjei jelentős előnyöket nyújtanak a kezelés során. A fogszabályozó sínek multilayer felépítése rendkívül pontos, kényelmes és gyors kezelést tesz lehetővé, mivel a két keményebb réteg között egy rugalmas egység található.

 

Mi a teendő, ha fémallergiás és fogszabályozásra van szükségünk?

Először is vegyük fel a kapcsolatot egy fogszabályozó szakorvossal, hogy egy konzultáció során meg tudjuk beszélni, mi a személyre szabott optimális megoldás.

Amennyiben az aligner fogszabályzó mellett döntünk, a megbeszélést egy lenyomatvétel követi. Ez alapján készül a kezelési terv és az egyedi fogszabályzó.

A lenyomat alapján számítógépes tervezés útján készülnek el a sínek. Minden HappySmile készülék a székesfehérvári, 100%-ban digitális fogtechnikai laborban kerül legyártásra.

A készülék elkészülte után megkezdődik a mindennapos viselés, mely napi 20-22 órát jelent.

A kezelés során rendszeresen vizsgáljuk a fogak állapotát, az előrehaladás ütemének megfelelően pedig cseréljük a síneket.

Amennyiben tehát a fémallergia gyanúja felmerült, mindenképpen végeztessünk egy allergia tesztet, hogy bizonyosságot szerezzünk. Az eredmények tükrében pedig fogszabályozó szakorvosunk segít a legjobb készülék kiválasztásában és a biztonságos kezelés megtervezésében.


Ha szeretnéd megtudni, hogy mennyi ideig tartana a kezelésed, kattints a gombra!

Kezelés Kalkulátor
Kapcsolatfelvétel
Üzenj nekünk