A PRO-DENT 2000. Bt. kapacitásbővítő beruházása

Fogszabályozás 40 év felett?

Fogszabályozás 40 év felett? Sokan úgy gondolják, hogy a fogszabályozás kizárólag gyermek- és serdülőkorban hatékony. Valójában a fogmozgatás lehetősége egész életünk során megmarad, ameddig a foggyökerek körül elegendő egészséges csont van. A modern fogszabályozási technikák lehetővé teszik, hogy a felnőtt fogszabályozás ugyanolyan sikeres legyen, mint fiatalabb korban. Igaz, van néhány kihívás, amellyel szembe kell néznünk a kezelés ideje alatt, ám ezeket a láthatatlan fogszabályozó technológia könnyedén megoldja.

 

Miért kell fogszabályozás 40 év felett?

A fogszabályozás 40 év felett különösen fontos lehet, hiszen ebben az életkorban a fogak elhelyezkedése már gyakran megváltozott, akár a természetes fogmozgás, akár korábbi fogászati kezelések következményeként. Ezek a változások nem csupán esztétikai kérdések; a zsúfolttá váló fogak tisztítása nehezebbé válhat, ezáltal növekszik a fogszuvasodás és az ínybetegségek kockázata. Az életkor előrehaladtával a fogakat tartó csont mennyisége általában csökken, ami befolyásolhatja a fogak stabilitását és a fogszabályozás hatékonyságát. Az időben nem pótolt hiányzó vagy kopott fogak és a megváltozott harapás ráadásul rontják a rágófunkciót és a beszéd tisztaságát is csökkenthetik. A megváltozott, helytelenné vált harapás komoly problémákhoz vezethet. Az időskori fogászati problémák megelőzésére, 40 éves kor felett sem késő elkezdeni a fogszabályozást.

 

Miért kell fogszabályozás 40 év felett?

A csontszerkezet szerepe a fogszabályozásban

Ebben az életkorban a fogak mozgása általában lassabb, mivel a csont mennyisége már általában kevesebb és a csontszerkezet nem olyan rugalmas, mint fiatalabb korban. A kezelések során kisebb erőket kell alkalmaznunk, ezáltal a kezelési idő meghosszabbodhat, ami türelmet és elkötelezettséget igényel a páciens részéről. A rögzített fogszabályozók folyamatos nagy erőt alkalmaznak a fogmozgatás során, ami 40 év felett már nem minden esetben megfelelő és kényelmetlenséget is okozhat. A láthatatlan fogszabályozók, - mint a HappySmile sínek - alkalmazásakor a páciens csontállományának megfelelően határozzuk meg a kifejteni kívánt erőt és a mozgatás mértékét. Így a készülék finomabb és pontosabban szabályozott mozgatást tesz lehetővé az egyre kevésbé terhelhető, lassabban mozgó fogakra. 

Fogmozgatás fogpótlással

Egy másik probléma, amely gyakran felmerül, az a korábbi fogászati problémák, mint például a hiányzó fogak, a korábbi fogászati kezelések (például koronák, hídpótlások vagy implantátumok) következményei. Ezek a tényezők bonyolíthatják a fogszabályozási kezelést. A rögzített készülék elemeit nem, vagy nehezebb a rögzíteni a fogpótlásokra, míg a láthatatlan sínek egyedi tervezésükkel képesek alkalmazkodni a korábbi fogászati munkákhoz, mivel kikerülik azokat. Foghiány esetén a sínekbe helyfenntartó elemeket tervezünk vagy ha kezelési terv azt kívánja a foghiány által keletkezett rést össze is tudjuk zárni. Ha később implantátum, vagy korona készítésére lesz szükség, a digitális fogszabályozási tervet annak megfelelően készítjük el, így a kezelések tökéletesen összehangolhatók a legjobb eredmény elérése érdekében.

 

Időbeosztás

A felnőtt páciensek gyakran elfoglaltak és kevésbé rugalmasak időbeosztásukban, ami kihívást jelenthet a rendszeres fogszabályozó kontrollok tervezése során. A hagyományos fogszabályozók esetében szükséges gyakori szakorvosi látogatások nehezen illeszkedhetnek egy elfoglalt felnőtt napirendjébe. A HappySmile láthatatlan fogszabályozók nagyobb rugalmasságot kínálnak, mivel a ritkább szakorvosi látogatásoknak köszönhetően.

 

Miért kell fogszabályozás 40 év felett?

Felnőtt fogszabályozás diszkréten

A felnőttkori fogszabályozás gyakran kerül szembe az esztétikai aggályokkal, különösen azért, mert sokan félnek attól, hogy a készülék negatívan befolyásolja a megjelenésüket. A modern átlátszó műanyag sínek, mint a HappySmile Láthatatlan Fogszabályozó szinte észrevehetetlenek, így az esztétika miatti aggodalom már nem lehet többé a kezelés akadálya. Az ilyen típusú láthatatlan fogszabályozók nem csupán diszkréten illeszkednek a mindennapi életünkhöz, de kényelmesek is. Továbbá, az eltávolítható kialakítása lehetővé teszi, hogy a zavartalanul folytathassuk a szájhigiénés rutinunkat, ami hozzájárul az egészségesebb fogakhoz és ínyhez.

 

Fogágybetegségek megelőzése fogszabályozással

A fogágybetegség kialakulásának egyik fő oka a lepedék és a fogkő felhalmozódása, amely gyulladást idéz elő a fog tartószöveteiben.Ezt a problémát rontja, ha a fogak rossz helyzetben vannak, mivel így nehezebb a megfelelő szájhigiénia fenntartása. A fogak közötti részekben könnyebben gyűlhet össze a lepedék, és nehezebb eltávolítani azt.

Fogszabályozással ez a probléma megelőzhető, mivel a fogak helyes pozíciója megkönnyíti a megfelelő szájhigiénia fenntartását. Ha a fogak szabályosan állnak, egyszerűbb a fogközök tisztítása, csökken a lepedék felhalmozódásának esélye, és így az ínygyulladás kockázata is. Ezen kívül, a helyes harapás és a fogak megfelelő elhelyezkedése csökkenti a túlzott erőhatásokat, amelyek szintén a fogágybetegség kialakulását segíthetik elő.

Még többet tehetünk szájhigiénénk érdekében, ha a fogszabályozáshoz láthatatlan készüléket választunk, hiszen a fix fogszabályozók nehezíthetik a fogak és az íny alapos tisztítását. Az eltávolítható láthatatlan fogszabályozók lehetővé teszik, hogy fenntartsuk a kezelés alatt szükséges szigorú szájhigiéniai rutint. A könnyű eltávolítás miatt a fogak és az íny alaposabb tisztítása lehetséges, ami jelentősen csökkenti az ínybetegségek kockázatát.

Ha szeretnéd megtudni, hogy mennyi ideig tartana a kezelésed, kattints a gombra!


Ha szeretnéd megtudni, hogy mennyi ideig tartana a kezelésed, kattints a gombra!

Kezelés Kalkulátor
Kapcsolatfelvétel
Üzenj nekünk