A PRO-DENT 2000. Bt. kapacitásbővítő beruházása

A láthatatlan fogszabályozás kezdetei

A mai technológia kifejlesztése

A láthatatlan fogszabályozás kezdetei Ha visszatekintünk a különféle fogszabályozási technikákra, látható, hogy nagyon sok típusa volt illetve van a hagyományos fogszabályozásnak is.

A láthatatlan fogszabályozási eljárás a fogszabályozás egyik legújabb vívmánya, ezért talán meglepő, hogy a legelső láthatatlan fogszabályozó, a mai láthatatlan fogszabályozó „őse”, a Robert D. Kesling által megalkotott positioner 1944-ben készült el.

Ebből alakult ki az úgynevezett aligner típusú, vagyis a termoplasztikus sínekkel történő fogszabályozás, melyből Európában a Clear-Aligner, míg Amerikában az Essix Retainer a legismertebb. Ez akkoriban még elég körülményes megoldás volt, és csak kisebb fokú eltérések esetén tudták alkalmazni. Három sínenként új lenyomatot vettek, ami segítette a minél precízebb fogsor elérését.

1997-ben két egyetemista, a számítástechnikus hallgató Christhi Wirth, valamint az irodalom és amerikai történelem szakos Kelsey Wirth megalkották az Align Technologyt. A fiatalok 130 millió $-t kaptak egy kockázati tőkealapból a cég megvalósításához, és az első évben csak 45 millió $ volt az értékesítésből származó bevételük.

A kezdetekben a fogsorról a mintát, vagyis a lenyomatot gipszmodellel készítették. A mintavételnél különösen ügyelni kell arra, hogy az úgynevezett kanál hol helyezkedjen el az ajkakhoz képest, mert a nem megfelelő pozíció pontatlan lenyomatot eredményezett. Az eljárás során a megfelelő mennyiségű lenyomatanyag használatára is figyelni kellett, mert tökéletes mintát kevés anyagból nem lehetett előállítani. Üregek, hiányok keletkeznek a lenyomaton, illetve úgynevezett elemelkedés jött létre a mintán. Ezek a lenyomat problémák a fogszabályozást ellehetetleníttették, vagy legalábbis nagy mértékben megnehezítették, ezért különösen ügyelni kellett a mintavételnél.

Ezeket a kezdeti problémákat a digitalizálás oldotta meg,  a gipszmodellt felváltották az asztali vagy intraorális szkennerek. Ezek a csúcstechnológiát képviselő eszközök a mintavételezés során több száz fotót készítenek a fogsorról, majd egy algoritmus segítségével összefűzik azokat, amelynek végeredményekképpen előáll egy digitalizált fogsor. A digitalizált kép monokróm, de akár színes is lehet. Több típusú gép van, melyet a szakemberek erre a célra tudnak használni, ilyenek például a 3Shape Trios 3 vagy az ITero Element.

A HappySmile Láthatatlan Fogszabályozó elkészítésében egy high-tech, rendkívül pontos és hatékony grafikus szoftver működik közre, amely segítségével 10 mikronos pontossággal tudjuk leképezni a fogsor eredeti alakját. A szoftver segítségével kerül meghatározásra a fogmozgatási terv, és a folyamat végén előállítjuk a vékony, biokompatibilis, áttetsző síneket.

Azt is meg tudjuk mondani Önnek árkalkulátorunk, hozzávetőleg milyen költségű lenne láthatatlan fogszabályozó kezelése.


Ha szeretnéd megtudni, hogy mennyi ideig tartana a kezelésed, kattints a gombra!

Kezelés Kalkulátor
Kapcsolatfelvétel
Üzenj nekünk