A PRO-DENT 2000. Bt. kapacitásbővítő beruházása

5 ok, amiért érdemes a gyermek fogszabályozást nyáron elkezdeni

5 ok, amiért érdemes a gyermek fogszabályozást nyáron elkezdeni

Miért a nyár a legjobb időpont a fogszabályozás elkezdésére?

A gyermekek életében az iskolai periódusban a tanulási és iskolán kívüli tevékenységek, mint a zeneórák, sport és a házi feladatok, komoly nyomást és stresszt jelenthetnek. Ebben az időszakban a fogszabályozó bevezetése további teher lehet a gyermek számára, nemcsak fizikai, hanem érzelmi szinten is. A fogszabályozóval járó új szájhigiéniai szokások, a rendszeres orvosi látogatások és a kezdeti kényelmetlenség megfelelő időt és energiát igényelnek a gyermektől, ami az iskolai teendők és a már meglévő tevékenységek mellett túlterhelést okozhat. A szájhigiéné megfelelő fenntartása a fogszabályozó viseléséhez elengedhetetlen, de ez extra időt és erőfeszítést igényel a gyermektől – és sokszor a szülőktől is -, amit nehezebb beilleszteni egy zsúfolt napirendbe. Nyáron, amikor egyébként is lazább a napirend mindenkinek könnyebb alkalmazkodni a változásokhoz.
Nyári szünetben a gyerekeknek több szabadidővel rendelkeznek, kevesebb a kötelezettségük és több lehetőségük van a pihenésre. A fogszabályozás bevezetése ebben az időszakban ideális, mivel a gyermeknek van elég ideje alkalmazkodni az új helyzethez és így a nyári szünet végére már teljesen hozzászokhatnak a fogszabályozó viseléséhez, könnyedén alkalmazzák a rutinná vált fogápolási szokásokat. Ezáltal az új iskolai év elején a gyermek már teljes mértékben tud koncentrálni a tanulmányaira, mivel a fogszabályozóhoz való hozzászokás már nem jelent plusz terhet a számára. A nyári szünet alatt a szülőknek és gyermekeknek több lehetőségük van a fogszabályozó orvosnál történő ellenőrzésekre és beállításokra, így nem kell kihagyni az iskolát egy-egy időpont miatt.

 

Következzen tehát az 5 ok részletesen, amiért ajánljuk a nyári fogszabályozást:

 1. Több idő a hozzászokáshoz
  Nyáron a gyermekek tele vannak szabadidővel, éppen ezért könnyebb időt szánni a fogszabályozás elkezdéséhez. A fogszabályozó viselése kezdetben kellemetlen lehet, a nyári szünetben viszont van elegendő idő a gyermek számára, hogy hozzászokjon az új érzethez, mielőtt visszatérne az iskolába.
 2. Kevesebb hiányzás az iskolából
  A fogszabályozással járó rendszeres orvosi látogatásokat könnyebb beütemezni a nyári szünet alatt, amikor a gyermeknek nincs iskolai kötelezettsége. Így nem kell aggódni azon, hogy milyen fontos tanórákról marad le az iskolában.
 3. Idő a szájhigiéniai szokások megváltoztatásához
  A fogszabályozó viselése megkövetelheti a szájhigiéniai szokások módosítását, többek között gyakoribb fogmosást és hagyományos készülék esetén a speciális szájhigiéniai eszközök használatát. Ezen új dolgok megszokásához a gyermekek esetében gyakran még több idő szükséges, így erre a nyári szünet kimondottan alkalmas időpont lehet.
 4. Sportolás fogszabályozóval
  A gyerekek, akik sportolnak, gyakran szembesülnek azzal a kihívással, hogy a fogszabályozó viselése zavarhatja a sport tevékenységet. A nyári szünetben viszont van idő a fogszabályozóval való sportolás megtanulására és a szükséges védőfelszerelések beszerzésére.
 5. Nyári étkezések
  A fix fogszabályozó viselésekor bizonyos ételek, például alma, kukorica, rágógumi, kemény cukorka stb. kerülendőek. Nyáron azonban a gyerekek szívesen fogyasztanak lágyabb ételeket, mint a fagylalt, a turmixok vagy a friss gyümölcsök, amelyek kompatibilisek a rögzített fogszabályozóval.

 

Miért jobb a láthatatlan fogszabályozó a rögzített fogszabályozóval szemben?

A láthatatlan fogszabályozók népszerűsége az elmúlt években jelentősen megnőtt és ez nem véletlen, hiszen több előnye is van a hagyományos, rögzített fogszabályozókkal szemben. A HappySmile láthatatlan fogszabályozókkal még egyszerűbbé teheti gyermeke számára a fogszabályozást!

A serdülőkorú gyermekek számára fontos, hogy jól érezzék magukat a bőrükben, ne feszélyezze őket a fogszabályozó viselése. A HappySmile láthatatlan fogszabályozó segít a gyermekeknek, hogy a fogszabályozó kezelést ne teherként éljék meg. Az alignerek eltávolíthatók, ami azt jelenti, hogy a gyermekek könnyen tudják tisztítani a készüléket és fogaikat is. A gyermekek nehezen mondanak le azokról az ételekről, amelyeket fix készülékekkel nem ehetnek, például pattogatott kukorica, mogyoró, gumicukor. A láthatatlan sínekkel történő kezelés esetén nincsenek korlátozások az étel fogyasztást illetően.

A rögzített fogszabályozóval ellentétben, amihez speciális szájápolási eszközökre van szükség, a láthatatlan fogszabályozó egyszerűsíti a szájhigiéniai rutint. Mivel a láthatatlan fogszabályozók személyre szabottan készülnek, sokkal kényelmesebbek rögzített társaiknál. Nincsenek drótok és éles részek, így nem okoz a szájban irritációt és sérüléseket. Gyermekkorban gyakori a rendszeres sport tevékenység, mely komoly sérülésveszélyeket hordozhat magában, ha hagyományos fogszabályozó készüléket visel a sportoló. A HappySmile láthatatlan fogszabályozói segítségével a sportolásnak sem kell gátat szabni, hisz sérülésmentes és szabad sportolási lehetőséget biztosít.

Minden gyermek egyedi és a fogszabályozás is személyre szabott kezelést igényel. A nyár azonban jó időpont lehet a kezelés megkezdésére és a láthatatlan fogszabályozók kiváló választásnak bizonyulhatnak a rögzített fogszabályozókkal szemben. Ahhoz azonban, hogy megtaláljuk a legjobb megoldást gyermekünk számára, a legjobb, ha konzultálunk fogszabályozó szakorvosunkkal.

Ha szeretnéd megtudni, hogy mennyi ideig tartana gyermeked kezelése Happy Smile láthatatlan fogszabályozó készülékkel, kattints a gombra!


Ha szeretnéd megtudni, hogy mennyi ideig tartana a kezelésed, kattints a gombra!

Kezelés Kalkulátor
Kapcsolatfelvétel
Üzenj nekünk