A PRO-DENT 2000. Bt. kapacitásbővítő beruházása

Virtuális artikulátor

3d fogszabályozás tervezés

Virtuális artikulátor A virtuális artikulátor elengedhetetlen és fontos eszköze a modern fogszabályozási folyamat tervezési szakaszának, hiszen ennek a segítségével kialakítható a rágófelszín, így a fogszabályozás mellett a fogak esetleges pótlásában is fontos szerepe van.

A fogszabályozás tervezési szakaszában kerül megtervezésre az új fog, fogsor és ez által a mosoly is. A régebben használt hagyományos artikulátorokhoz képest a virtuális artikulátorok sokkal pontosabb eredményt tudnak produkálni, így az elmúlt pár évben egyre nagyobb teret hódítottak és jelenleg is hódítanak a fogszabályozásban.

De lássuk, pontosan mit is jelent a virtuális artikulátor kifejezés. Aki nem jártas a fogorvos szakmában, nem biztos, hogy egyértelmű, miért is olyan fontos ez az eszköz. A modern artikulátorok megmutatják a páciens egyedi ízületi mozgásait egy szimuláció segítségével, mely által minél tökéletesebb rágó- és vezetőfelszínt lehet kialakítani. Ráadásul az utómunkák idejének jelentős lerövidítésével, ami még hatékonyabbá, gyorsabbá teszi a folyamatot.

A modernebb fogszabályozási eszközök használata nélkül a fogszabályozási folyamat sokkal időigényesebb volt, illetve lenne. Ráadásul sokszor előfordult, hogy a hagyományos artikulátorba begipszelt minták alapján elkészített koronák, hidak nem tudtak teljesen beilleszkedni a páciens szájába. Ennek oka, hogy a régebbi típusú artikulátorok nem igazán tudták jól lemodellezni a páciens tényleges állkapocs ízületi mozgását, így a szájban kellett becsiszolni az elkészített pótlásokat.

Ezek minimalizálását egyrészt az ún. arcív segíti elő, mely a fogtechnikus részére elengedhetetlen információkat nyújt a páciens állkapocsízületi mozgásainak pontos reprodukálásához. Az arcív mellett a clinométer vagyis az elhajlás-mérő szintén nagyon fontos, ami nem más, mint a térben látás eszköze. A páciens pupillái között képzett sík elhajlását lehet kimérni, amihez képest a metsző fogazat incizális éleinek a síkja párhuzamos. Ha pedig nem, akkor egyéni sík alapján lehet dolgozni. Ezeket lehet az artikulátorban felhasználni, ami a legprecízebb térbeli tájékozódást teszi lehetővé a fogpótlások kialakítása során.

Az újabb (CAD/CAM) típusú rendszerek esetében magas precizitású okklúziót lehet kialakítani, a zavaró csücskök már a tervezéskor eltávolíthatók, így a szájban történő becsiszolás mindennapos problémája a minimumra csökkenthető.

A precíz és több fázisú tervezési munka után történik a fogsor, fogpótlás tényleges megalkotása, melyek a modern programok segítségével nagyon nagy pontossággal tudja leképezni a megtervezett alakzatot.

A HappySmile Láthatatlan Fogszabályozónál a fogívek szintén a precíz tervezési folyamat részeként kerülnek előállításra, melyről bővebb információt a https://happysmile.hu/happysmile-rendszer oldalon olvashat.


Ha szeretnéd megtudni, hogy mennyi ideig tartana a kezelésed, kattints a gombra!

Kezelés Kalkulátor
Kapcsolatfelvétel
Üzenj nekünk