A PRO-DENT 2000. Bt. kapacitásbővítő beruházása

Szükséges-e a foghúzás a fogszabályozás során?

Esetenként változhat

Szükséges-e a foghúzás a fogszabályozás során? A legújabb technikák már nagyon sok esetben lehetővé teszik a foghúzás nélküli fogszabályozást, ám vannak olyan esetek, amikor ez mégis elkerülhetetlen, és egészséges fogakat kell eltávolítani. A szakorvosok ezt a röntgenfelvételek alapján számítják ki.

Amennyiben a fogak nagymértékben rendezetlenek, akkor a hely biztosítása miatt sajnos nem kerülhető el a fogak eltávolítása. Ma azért is halad afelé a fogszabályozás, hogy ne történjen foghúzás, mert a foghiány következtében az egész arcprofil esztétikailag kedvezőtlen irányba változik, és kialakul az ún. madárarc.

A foghúzás fő célja a torlódás feloldása a kialakult hely segítségével.  Emellett a harapási eltéréseket is korrigálni lehet vele: az alsó és a felső fogsor között, előre-hátra irányban, de nyitott harapás esetén segít a harapás zárásában is.

hagyományos rögzített fogszabályozók esetén elsősorban a 4. vagy 5. számú, vagyis a kisőrlő fogakat szokták kihúzni, az összes kvadránsban. Valószínűleg nem mindenki számára egyértelmű, mi is a kvadráns. Szó szerinti jelentése egynegyed, ami ténylegesen a fogaink egy negyedét jelenti. Megkülönböztetünk jobb alsó és felső, illetve bal alsó és felső kvadránst, tehát mind az alsó, mind a felső fogívünk 2 kvadránst tartalmaz. Ezeket az arcot két egyenlő részre osztó képzeletbeli függőleges vonal, azaz a középvonal választja szét. Így tehát, amennyiben a fogszabályozás miatt foghúzásra kerül sor, egyszerre 4 fogat húznak ki, a fogsor egyenletességének megőrzése vagy megtartása miatt.
A hagyományos elven működő rögzített fogszabályozó készülékeknél (a fogszabályozók típusairól előző cikkünkben írtunk) már kisebb torlódásnál is fogat kell húzni, mert a nagy erőhatás miatt az elülső fogak kontroll nélkül elkezdenek kifelé dőlni, így lehetetlen beállítani őket a fogsorba. Az úgynevezett Damon-technika segítségével viszont bármekkora torlódás megoldható foghúzás nélkül, mert a lágyabb erők miatt az ajkak izomzata megtartja a frontfogakat, a fogívek oldalirányba tágulnak. Ennek segítségével a torlódott fogak számára foghúzás nélkül is lesz hely a fogsorban. A lágy erők miatt elasztikus gumihúzással (szükség esetén mikro csavarokkal kombinálva) korrigálhatóak a harapási eltérések is. Ennél a módszernél az esetek mindössze 5-10 százalékánál kell fogat húzni, ha az arcesztétikai okokból szükséges, főként olyan esetekben, ahol kifelé dőlnek a frontfogak.

Természetesen minden esetben mérlegelni kell, hogy a foghúzással mi lesz a veszteség, és mi érhető el a segítségével. Ezért fontos, hogy a foghúzás előtt egyeztessünk a fogorvosunkkal, tájékozódjunk, van-e olyan fogszabályozási módszer, amely alkalmazásával nem kell eltávolítani az egészséges fogainkat.

Amennyiben pedig gyorsan, kényelmesen, mások számára láthatatlanul szeretnénk a fogsorunkat tökéletesíteni, a HappySmile Láthatatlan Fogszabályozó segítségével ezt könnyedén érhetjük el.

Ha szeretnéd megtudni, hogy mennyi ideig tartana a kezelésed, kattints a gombra!

Kezelés Kalkulátor
Kapcsolatfelvétel
Üzenj nekünk