A PRO-DENT 2000. Bt. kapacitásbővítő beruházása

Nyelvlökéses nyelés és a fogszabályozás

Nyelvlökéses nyelés és a fogszabályozás

A különböző nyelési rendellenességek számos embert érintenek világszerte, és az egyik leggyakoribb változatuk a nyelvlökéses nyelés. Ez a probléma nemcsak gyermekeknél, hanem felnőtteknél is egyaránt előfordulhat, és komoly problémákat okozhat mind a mindennapi életben, mind egészségügyi szempontból.

Fontos megérteni, hogy a nyelvlökéses nyelés nem csupán egy rossz szokás, hanem egy komplex probléma, ami jelentős hatással lehet az állcsontok fejlődésére, a fogak állására és a beszédminőségre – kortól függetlenül. A fogszabályozás önmagában nem elegendő a probléma kezelésére; logopédus segítsége, és a nyelv helyes használatának megtanítása nélkülözhetetlen a tartós eredmény eléréséhez.

 

Mi az a nyelvlökéses nyelés?

Gyakran elfeledkezünk róla, de a nyelés sokkal összetettebb művelet, mint gondolnánk. A nyelv, az arc és a torok izmainak és idegeinek összehangolt munkája szükséges ahhoz, hogy a falatok zökkenőmentesen eljussanak a gyomorba. A csecsemők a nyelvüket a két állcsont közé dugják az anyatej szopizása közben, de ahogy a gyermek növekszik, úgy változik a nyelési mintája is. Az érett  nyelési minta általában hatéves kor előtt alakul ki. Ezt azonban bizonyos szokások – mint például a cumizás vagy ujjszopás – nagyban befolyásolhatják, és visszavethetik a fejlődési folyamatot.

A helyes nyelés során a nyelv a kemény szájpadláshoz simul, a hegye pedig enyhén a felső elülső fogak mögött pihen. Ezzel szemben a nyelvlökéses nyelés során a nyelv a fogak közé nyomódik, ami apró, de ismétlődő nyomást gyakorol rájuk, és hosszú távon elmozdíthatja őket a helyükről, deformálhatja az állcsontot.

 

A nyelvlökéses nyelés következményei

A helytelen nyelési minta következtében számos probléma kialakulhat. Ilyen például a fogak elmozdulása, a fogíny visszahúzódása, a fogszuvasodás, de akár beszédhibák is előfordulhatnak.

 

Nyelvlökéses nyelés gyerekeknél

A nyelvlökéses nyelés meggátolja a fogak és az állcsontok helyes fejlődését, ami később fogszabályozási problémákhoz vezethet. A nyitott harapás, a kiálló metszőfogak, a keresztharapás és a szűk felső állkapocs mind lehetséges következményei a nyelvlökéses nyelésnek. Ezenkívül beszédhibákhoz is vezethet, gyerekeknél például számos kellemetlenséget okoz a s, z, c, sz hangok helytelen ejtése, főleg az óvodás kor végén, az iskolakezdés előtt, mikor kiemelt hangsúlyt kap a gyerekek iskolaérettsége és ezzel együtt a helyes beszéd is.

 

A probléma korai felismerése

A korai felismerés kulcsfontosságú lehet a nyelvlökéses nyelés kezelésében. Gyermekeknél a rendszeres fogászati és logopédiai vizsgálatok segíthetnek a probléma időben történő azonosításában. A szülőknek ebben a kérdésben óriási szerepük van, hiszen az apró, alig tapasztalható beszédhibákat, vagy épp a helytelenül fejlődő fogazatot ők tudják a leghamarabb észrevenni. Ilyen esetben mihamarabb forduljunk szakemberhez.

 

Nyelvlökéses nyelés kezelési lehetőségei gyermekeknél

Gyermekeknél a kezelés általában magában foglalja a logopédiai foglalkozásokat, amely a helyes nyelvhasználat elsajátítására összpontosít. A logopédus segítségével végzett gyakorlatok hozzájárulhatnak a helyes nyelvpozíció kialakításához, melynek köszönhetően kialakul a helyes nyelési minta.

Amennyiben korán sikerül észlelni a problémát, és a gyermek fogazatában nem tapasztalható negatív irány, a logopédiai foglalkozások megoldást jelentenek.
Ha a gyermeknél a nyelvlökéses nyelés miatt torzult a fogazat, akkor a logopédiai foglalkozások mellett fogszabályozásra is szükség lesz.

Fontos kiemelnünk, hogy csak a fogszabályozás nem tudja megoldani a problémát. Bár a fogakat a helyükre lehet igazítani, ha közben a helytelen nyelési minta megmarad, a fogak újfent rendellenes helyzetbe kerülnek és feleslegesen tettük ki a gyermeket a tortúrának. Minden esetben a logopédus és a fogorvos együttes munkájára van szükség, hogy a kialakult problémákat hathatósan és tartósan tudjuk kezelni.

 

Nyelvlökéses nyelés felnőtteknél

Sok felnőtt csak akkor szembesül a nyelvlökéses nyelés problémájával, amikor esztétikai probléma miatt keres fel bennünket. A konzultáció során kiderül, hogy a fogak helytelen állása, a fogínyvisszahúzódás vagy épp a fogszuvasodás pont a helytelen nyelési mintának köszönhető.

 

Nyelvlökéses nyelés kezelése felnőtt korban

Szerencsére a helytelen nyelést nem csak a gyerekek, de a felnőttek esetében is hatékonyan lehet kezelni logopédus segítségével. Amikor egy felnőttnél tapasztaljuk a nyelvlökést, minden esetben logopédushoz irányítjuk, hiszen a nem megfelelő nyelés mellett hiába teszünk meg mindent az esztétikus mosolyért – a fogak vissza fognak rendeződni, a kezelés nem lesz tartós, a páciens pedig csalódott lesz.
A logopédus a felnőtteket is sikeresen tudja megtanítani a nyelv helyes helyzetére nyeléskor, ezáltal pedig a fogszabályozó kezelés sikere is biztosítva van.

 

Fogszabályozás és logopédia: összefogva a tökéletes mosolyért

Ahogy a fentiekből is kiderül, a fogszabályozás és a logopédia kéz a kézben járnak. A két szakember együttműködése elengedhetetlen a sikeres végeredmény érdekében.

 

Milyen eredményekkel számolhatunk az együttműködésnek köszönhetően?

  • Hatékonyabb fogszabályozás: A logopédia segít megszüntetni a nyelvlökéses nyelést, ami megakadályozza a fogak további vagy visszatérő elmozdulását a kezelés során.
  • Megelőzhető fogászati problémák: A nyelvlökéses nyelés fogkopást, ínybetegségeket és állkapocsízületi problémákat okozhat, a kezelésnek hála azonban ezeket megelőzhetjük.
  • Esztétikus mosoly hosszú távon: A fogszabályozás eredményei hosszabb távon is fennmaradnak, ha a nyelvlökéses nyelést is kezelik, a retainer használata pedig tovább segítheti a fogak helyes állásának fenntartását a kezelés után is.
  • Megszűnő beszédhibák: A komplex kezelésnek hála megszűnhetnek az akár évtizedek óta fennálló beszédhibák is.

A nyelvlökéses nyelés és a fogszabályozás összetett problémakör, amely integrált megközelítést igényel. A korai felismerés, a logopédiai terápia és a fogszabályozás együttes alkalmazása jelentheti a kulcsot a sikeres kezeléshez. 
Mind a gyermekek, mind a felnőttek esetében fontos, hogy a kezelést szakértői csapat végezze, amelynek tagjai között a logopédus és a fogszabályozó szakorvos is helyet kap.

A nyelvlökéses nyelés kezelése hosszú távú elkötelezettséget és türelmet igényel mind a páciensek, mind a szakemberek részéről. A kezelés sikeressége azonban nemcsak az esztétikai és funkcionális eredményekben mérhető, hanem a páciensek életminőségének javulásában is.


Ha szeretnéd megtudni, hogy mennyi ideig tartana a kezelésed, kattints a gombra!

Kezelés Kalkulátor
Kapcsolatfelvétel
Üzenj nekünk