A PRO-DENT 2000. Bt. kapacitásbővítő beruházása

Láthatatlan fogszabályozó gyerekeknek

Láthatatlan fogszabályozó gyerekeknek A gyermekek fogazatának fejlődése során rendkívül fontos lépés a fogszabályozás. Ennek azonban nem csupán esztétikai célja van, de fontos szerepet tölt be a harapási rendellenességek kezelésében és az egészséges rágás kialakításában is. A hagyományos fogszabályzók használata azonban a legtöbb gyerek számára szociális és esztétikai kihívásokat vet fel. Ebben a kontextusban válik egyre népszerűbbé a láthatatlan fogszabályozó gyerekeknek, ami diszkrét és hatékony megoldást kínál a fogszabályozásra.

 

Új generáció a gyerek fogszabályozásban: A láthatatlan fogszabályozó

A gyermekek fogszabályozásában alkalmazott eszközök közé tartoznak a hagyományos kivehető éjszakai fogszabályozók, a rögzített készülékek, a trénerek, illetve a láthatatlan fogszabályozó sínek. Az egyes típusok használata nagyban függ a fogak helyzetétől, a harapási rendellenességektől és a páciensek egyedi igényeitől.

Főleg a rögzített fogszabályozók esetén kell kiemelnünk, hogy a használatuk közben eltelt időszak sok esetben traumatikus élmény lehet a gyerekeknek, főképp a tinédzserek esetében, akiknél az esztétikum és a divat már komoly nehézségek elé állítja a fiatalokat. A rögzített fogszabályozók amellett, hogy igen szembetűnők, megnehezíthetik az étkezést és a fogmosást is, ami további kellemetlenségeket okoz a gyerekeknek.
A láthatatlan fogszabályozók ezen kihívásokra kínálnak modern és hatékony alternatívát.

 

A láthatatlan fogszabályzók előnyei gyermekeknek

Diszkréció és esztétika
A láthatatlan fogszabályozók átlátszó műanyagból készülnek, amelyek szinte észrevehetetlenek a külső szemlélő számára. Ez lehetővé teszi, hogy a gyerekek önbizalommal viseljék azokat, anélkül, hogy aggódniuk kellene a külső megítélés miatt.

Kényelem és rugalmasság
A hagyományos fogszabályozókhoz képest a láthatatlan változatok kényelmesebbek és nem okoznak sérülést vagy irritációt a szájüregben. Rugalmasságuk révén könnyen alkalmazkodnak a gyermek fogazatának változásaihoz.

Könnyű tisztíthatóság
A láthatatlan fogszabályozók könnyedén eltávolíthatóak az étkezések és a fogmosás alkalmával, így nem okoznak akadályt a higiéniás szokások betartásában. Ezen túlmenően könnyen tisztíthatók, ami hozzájárul az egészséges szájhigiénia fenntartásához.

Gyorsabb kezelések
Köszönhetően annak, hogy gyermekkorban a fogak könnyebben mozgathatóak, a láthatatlan fogszabályzóval valóban gyors és látványos eredmények érhetőek el.

Egy fog mozgatása 
A láthatatlan fogszabályozó technológiájának köszönhetően a kezelési tervben egy fogmozgatási sorrend kerül meghatározásra, ami lehetővé teszi, hogy a fogszabályozó készülék alkalmazkodjon a gyermekek fogainak változásaihoz.

Étkezés korlátok nélkül
A gyerekek számára kihívást jelent lemondani olyan nassolni valókról, mint például a pattogatott kukorica, rágó vagy épp a karamellás cukorka. Ezeknek a finomságoknak a fogyasztása a rögzített fogszabályozók esetében nem javasolt, mert a ragadós, kemény ételek károsíthatják, elmozdíthatják a fogakra ragasztott bracketeket. A láthatatlan sínek esetében azonban bármit ehetnek a gyerekek, hiszen könnyedén kivehetik a készüléket az étkezések idejére.

Harapás korrekció és szabályos fogsor egyszerre
A helyes harapás kialakításához és a fogak szabályos elrendezéséhez gyakran különböző eszközökre van szükség, ezért előfordulhat, hogy nem csak más-más készülékre, de egymást követő kezelésekre van szükség, ha mindkét probléma fennáll. Az aligner típusú készülékek azonban mindkét problémát egyszerre kezelik.

Érdemes megemlíteni, hogy felnőtt korban sok harapási és állcsont rendellenesség már csak műtéttel korrigálható. Ezzel szemben 8-12 éves kor között a fogszabályozó készülék segítségével gyakran elkerülhető a műtét, és hatékonyan megoldhatók a problémák. Ezért rendkívül fontos időben elkezdeni a kezelést, a láthatatlan fogszabályozók pedig ideális választást jelentenek a gyermekek számára, mivel segítségükkel hatékonyan és műtét nélkül lehet korrigálni a harapási és állcsont rendellenességeket.

Kevesebb fájdalom
Mivel a láthatatlan fogszabályozók lágyabb erőket használva mozgatják a fogakat, mint a rögzített készülékek, a kezelés kevesebb fájdalommal jár, ami mindenképp jó hír a gyerekek számára.

 

Technikai forradalom a gyerek fogszabályozó készülékek piacán

A láthatatlan fogszabályozók fejlődése és terjedése a gyermek fogszabályozás területén a modern technológia előretörésének köszönhető. Ezek az eszközök speciális számítógépes tervezési és gyártási folyamatok segítségével készülnek, így maximális kényelmet és hatékonyságot biztosítanak.

Digitális számítógépes tervezés
A láthatatlan fogszabályozók tervezése során a fogak kiinduló helyzetét alapul véve számítógépes modellezéssel határozzuk meg a fogak mozgatását. Ez rendkívül pontos és egyedi illeszkedést eredményez, ami kulcsfontosságú a hatékony és kényelmes kezeléshez.

Többrétegű, prémium anyag
A modern láthatatlan fogszabályozók speciális rugalmas átlátszó anyagból készülnek, amelyek alakmegtartó képességgel rendelkeznek, így kínálnak egyben maximális hatékonyságot és kényelmet. A HappySmile készülékei prémium minőségű, többrétegű fóliából készült sínjei jelentős előnyöket biztosítanak a kezelés során. A fogszabályozó sínek multilayer felépítése rendkívül pontos, kényelmes és gyors kezelést tesz lehetővé, mivel a két keményebb réteg között egy rugalmas egység található.

Modern láthatatlan fogszabályozók

A fogváltás figyelembevétele
A láthatatlan fogszabályozó technológia rendkívül hatékony megoldást kínál a fogváltás okozta nehézségekre. A fogváltás idején a csontfogak fejlődése néha kihívást jelenthet a hagyományos fogszabályozó eszközök számára. Azonban a láthatatlan fogszabályozóknál egy speciális megoldást alkalmazunk: a még ki nem nőtt fogak helyére a sín anyagából helykitöltőt / helyfenntartót tervezünk. Ez azt eredményezi, hogy a sínek formája dinamikusan követi a csontfogak fejlődését, biztosítva a folyamatos és egyenletes fogmozgatást.

Ezenkívül, ha esetlegesen nem lenne elegendő vagy megfelelő hely a fogak számára, a sín segítségével elegendő teret is teremthetünk számukra. Ennek eredményeként a kezelés nem csak hatékony, hanem kényelmes és alkalmazkodó is a változó fogállapotokhoz.

 

Gyermek fogszabályozás folyamata láthatatlan fogszabályozóval

A láthatatlan fogszabályozók használata a gyermek fogszabályozásának számos előnyét kínálja, de fontos megérteni a kezelés folyamatát is.

1. Konzultáció és lenyomatvétel
Az első lépés a szülőkkel és a gyermekkel való konzultáció, ahol részletesen átbeszéljük a fogak állapotát, a kezelési lehetőségeket és az általunk javasolt fogszabályozó készülékeket. Ezután hagyományos vagy digitális lenyomatvétel készül a gyermek fogazatáról, amelyek alapján a kezelési terv és az egyedi fogszabályozó készül. A HappySmile síneket több mint százötven partner fogászat alkalmazza a fogszabályozó kezelésekhez, melyek közül számos rendelőben elérhető a digitális lenyomatvétel. A hagyományos lenyomattal ellentétben a digitális verzió nem okoz a gyermeknek kellemetlenséget, elmarad az ilyenkor gyakran előforduló öklendezés.

A lenyomatvétel alapján készül el a háromdimenziós fogmozgatási terv. Ez nemcsak segít megérteni a fogak elhelyezkedésével kapcsolatos problémákat, de lépésről lépésre bemutatja a fogak jövőbeli mozgását is. 

2. Egyedi láthatatlan fogszabályozó elkészítése
A digitális lenyomatok alapján, figyelembe véve a gyermek fogazatának jelenlegi állapotát és a tervezett korrekciókat, számítógépes tervezés útján készülnek el az egyedi fogszabályozó sínek.
Minden HappySmile készülék a székesfehérvári, 100%-ban digitális fogtechnikai laborban kerül legyártásra. Magyarországon elsőként 10 évvel ezelőtt ebben a laborban indult útjára a hazai láthatatlan fogszabályozó gyártás.

3. Az eszköz viselése
Miután elkészültek a láthatatlan fogszabályozó sínek, fontos, hogy a gyermek betartsa a kezelési tervet és a készüléket aszerint viselje, valamint csak akkor távolítsa el, mikor arra valóban szükség van. A láthatatlan fogszabályozót napi 20-22 órán át kell viselnie a gyermeknek, ezért fontos, hogy akkor vágjunk bele a kezelésbe, ha biztosak vagyunk benne, gyermekünk képes betartani az előírt időt.

A fejlett technológiáknak köszönhetően – a stresszmentes lenyomatvétel, háromdimenziós modellezés – a gyerekek sokkal együttműködőbbek az egész folyamat során. A technika vívmányai nem csak kellemesebbé teszik magát a beavatkozást, de javítják a gyermekek elköteleződését is, pozitív hatást gyakorolva a kezelés kimenetelére.

4. Rendszeres ellenőrzés
A kezelés során természetesen rendszeres szükséges a fogak állapotának rendszeres ellenőrzése. A gyerekek esetében az átlátszó műanyag síneket hetente cseréljük, így kerülnek a fogak és az állcsontok lépésről lépésre optimális helyzetükbe.

 

Miért fontos a gyerek fogszabályozás? 

A fogszabályozás nem csupán a fogak esztétikájának kialakítására irányul, hanem elsősorban a harapási rendellenességek megszüntetésére, melyek a fogak és az állkapocs rendellenességei következtében alakulhatnak ki.
A rendellenes harapás kihatással van a rágásra, fogmosásra, emellett esztétikailag sem előnyös. A torlódott fogak nehezen tisztíthatók, ami fogszuvasodást és ínybetegségeket eredményezhet. A kiálló fogak sérülésre hajlamosabbak lehetnek, míg a harapási problémák étkezési nehézségekhez, beszédhibákhoz vezethetnek. Mindezen problémák azonban megelőzhetők, kezelhetőek, ha időben elkezdjük a szakszerű fogszabályozási vizsgálatot és kezelést.

 

Milyen korban kezdjük el a gyermek fogszabályozását?

A gyermekkori fogszabályozás egy összetett folyamat, mely során a kezelési tervet a gyermek fejlődő fogazatához és állkapocs-struktúrájához igazítjuk. Az állcsontok növekedési csúcsának kihasználása meghatározó tényező lehet a kezelés hosszú távú sikerességében, ezért az ortodontiai beavatkozások időzítése kiemelten fontos.

Az első vizsgálatot – pláne, ha problémát észlelünk – érdemes a gyermek 7-8 éves kora környékén elvégezni. Bár ebben a korban nem mindig szükséges azonnali beavatkozás, az alapos vizsgálat segíthet meghatározni a terápia legmegfelelőbb kezdési időpontját. A korai fogszabályozás vizsgálat nemcsak látható problémákat fed fel, hanem segít azok kezelésében is, még mielőtt súlyosabbá válnának.

A korai beavatkozás helyet teremthet a torlódásban lévő maradó fogaknak, megelőzheti a későbbiekben szükséges fogszabályozási célból történő fogeltávolítást, formálhatja az állkapocs szimmetriáját, elősegítheti a metszőfogak megfelelő pozícióját, megtartja a helyüket a még elő nem bújt fogaknak és csökkentheti a későbbi fogszabályozás szükségességének esélyét.

A 8-12 éves kor közötti időszak ideális a fog- és állcsont rendellenességek korrekciójára, így - köszönhetően ennek a dinamikusan fejlődő periódusnak - a fogszabályozó kezelések kiemelt jelentőséget kapnak. A cél minden esetben a formálódó fogak és állkapocs optimális helyzetbe állítása, melynek eredményeképpen egészséges fogak és harapás, valamint harmonikus arc lesz a jutalmunk.

A láthatatlan fogszabályozók forradalmasítják a gyermek fogszabályozást, lehetővé téve a fiatalok számára, hogy hatékonyan és diszkréten kezeljék fogazati problémáikat. A modern technológiának és a felhasznált anyagok fejlődésének hála tovább fokozódik ezen eszközök hatékonysága és kényelme. A láthatatlan fogszabályozók nem csupán esztétikai megoldást kínálnak, hanem hozzájárulnak a gyermek egészséges rágásának és harapásának kialakításához is, miközben megkímélik a hagyományos fogszabályzókkal járó kellemetlenségektől.

Láthatatlan fogszabályozás gyermekkorban

Ha szeretnéd megtudni, hogy mennyi ideig tartana a kezelésed, kattints a gombra!

Kezelés Kalkulátor
Kapcsolatfelvétel
Üzenj nekünk