A PRO-DENT 2000. Bt. kapacitásbővítő beruházása

A láthatatlan fogszabályozás velejárói 3/3.

Így nem fognak visszarendeződni a fogaid: fix retainer és retenciós sín

A láthatatlan fogszabályozás velejárói 3/3. A korábban rendezetlen fogsor megszépült, a keszekuszán álló fogak a helyükre kerültek, eltávolítható a fogszabályozó készülék, befejezettnek tekinthető a kezelés. Vagy mégsem? Bizony hogy nem. A RETENCIÓ LEGALÁBB OLYAN FONTOS, MINT MAGA A FOGSZABÁLYOZÓ KEZELÉS.

Pácienseink felének már volt korábban fogszabályozója, amit nem követett semmilyen retenciós készülék, így visszarendeződtek a fogaik. Ilyenre ma már nem kerülhet sor, mutatjuk miért.

Korábban az volt a jellemző, hogy a fogszabályozó kezelést követően, a készülék eltávolítása után befejeződött a fogszabályozó kezelés. A fogorvostudomány és ezen belül is a fogszabályozás tudománya rengeteget fejlődött az elmúlt évtizedekben, így ma már a retenció ugyanolyan fontos része a fogszabályozásnak, mint maga a szabályozás folyamata. Ennek egyetlen egyszerű oka van: az emberi szervezetben semmi sem stabil, minden folyamatosan változik, így az állkapcsok és a fogak helyzete is. Amikor véget ért a szabályozás ideje, következik a retenció fázisa, mely során az úgynevezett retenciós készülékek segítségével megakadályozható, hogy a fogak visszarendeződjenek a kezelés előtti, vagy még rosszabb állapotba.

 

Retenció nélkül a fogszabályozás könnyen pénzkidobás lehet

A retenció megtartást jelent, a fogszabályozás során elért funkcionális és esztétikai eredmény megőrzését. Az új helyzetbe mozgatott fogak, illetve a szövetek, rostok új pozícióban való rögzülése időigényes folyamat, ráadásul az arc- és rágóizmoknak is alkalmazkodniuk kell az új helyzethez. A retenció segítségével megakadályozható a részleges vagy teljes visszarendeződés, a kialakult új pozícióban a fogak megállapodnak és a csontozat stabilizálódik.

 

Miért rendeződnek vissza a fogak hagyományos, illetve láthatatlan fogszabályozás után?

A fogak visszarendeződését sok tényező okozhatja. Leggyakoribb eset, az újonnan kinövő, vagy már meglévő és el nem távolított bölcsességfogak által okozott torlódás. Éppen ezért kiemelten fontos a rendszeres fogászati állapotfelmérés bármelyik partner rendelőnkben, hogy a baj még időben kiderüljön.
Emellett gyakran előfordul, hogy a fogszabályozás alatt a fogaknak még nem volt ideje becsontosodni az új helyzetükbe, így retenció hiányában szép lassan visszarendeződnek.

 

Fix retainer

A fogszabályozást követően, bármilyen fogszabályozó eszközről is beszélünk, a fix retainer kötelező. Funkciója az első frontfogak helyben tartása, ezáltal a fogsor rögzítése. A retainer felragasztásakor egy vékony, fix, helyben tartó fémszálat rögzítünk fogszínű tömőanyaggal az alsó és felső frontfogak nyelv felőli felszínére. Ez kényelmes, szinte észrevehetetlen, megbízható megoldás a tökéletes mosoly megőrzésére. Esztétikailag nem zavaró, mivel kívülről nem látszik, illetve nem befolyásolja az étkezést, vagy a beszédet. Mindemellett ez a rögzített készülék nem roncsolja a fogakat, miközben precízen a helyükön tartja azokat.

 

A fix retainer tisztítása igényel némi odafigyelést, ugyanis fogselyem nem használható az első fogak tisztítására. Ma már viszont számtalan egyéb megoldás van, így mi a retainer és a fogközök tisztítására egyaránt alkalmas fogköztisztító kefét és egycsomós fogkefét ajánlunk.
Nagyon ritkán előfordulhat, hogy leesik, ekkor fel kell keresni a kezelőorvost, aki azt pikk-pakk visszaragasztja.

 

Retenciós sín

A másik helyben tartó eszköz a retenciós sín. Ez az éjszakai fogszabályozó készülék funkcióját tölti be, csak sokkal szebb és kényelmesebb formában. Kinézetét tekintve megegyezik a korábbi sínekkel, viszont vastagabb, ezáltal tartósabb anyagból készül. Rendkívül kényelmes, kivehető, jól tisztítható átlátszó sín, ami a fogíven helyezkedik el és hatékony megoldást nyújt a rendezett fogak helyben tartására, a fix retainert kiegészítve.

Mivel kivehető, használata során a megfelelő szájhigiénia könnyen megőrizhető. A retenciós sín vízzel leöblíthető, időnként feloldott műfogsortisztító tablettában érdemes áztatni picit.

Retenciós sín, láthatatlan fogszabályozó

 

Mennyi ideig kell a retenciós készülékeket hordani?

Azt szoktuk mondani, hogy a retenciós készüléket minimum annyi ideig érdemes hordani, mint ameddig a fogszabályozás tartott. A retenciós, vagy megtartó fázis semmiképpen sem elhanyagolható. Ha mégis elmarad, akkor a fogszabályozó kezelésre fordított idő, energia és pénz is elveszhet, hiszen a fogak visszarendeződhetnek az eredeti helyükre és a tökéletes mosoly eltűnik.

 

A láthatatlan fogszabályozás az egyik legnépszerűbb módja a szép és rendezett fogsor kialakításának, ezért ma már hazánkban is sokan alkalmazzák, akik szeretnének rendezett és egészséges fogazatot. Esztétikus, kíméletes megoldást nyújt, ráadásul látványos eredmény érhető el vele, rövidebb idő alatt, mint rögzített készülék esetén.

Ideális megoldás felnőtt páciensek számára, akik inkább az esztétikus megoldásokat kedvelik. Magyarországon jelenleg az egyetlen 100%-ban digitális laborban készülő láthatatlan fogszabályozó rendszer a HappySmile, melynek magas minősége biztosítja a fogszabályozás maximális hatékonyságát.

Segítségre van szükséged, hogy lásd fogszabályozóval, vagy héjjal lehet gyönyörű a mosolyod? Kérj időpontot konzultációra budapesti Referencia Rendelőnkben , vagy keress partner fogászataink között!


Ha szeretnéd megtudni, hogy mennyi ideig tartana a kezelésed, kattints a gombra!

Kezelés Kalkulátor
Kapcsolatfelvétel
Üzenj nekünk