A PRO-DENT 2000. Bt. kapacitásbővítő beruházása

Jár-e támogatás a fogszabályozó készülékekre illetve a fogpótlásra?

Hasznos és gazdaságos lehet mindenkinek

Jár-e támogatás a fogszabályozó készülékekre illetve a fogpótlásra? Magyarországon az egészségbiztosítás keretein belül működő fogorvosi ellátás két részből áll. Az egyik a fogorvosi alapellátás, melynek feladata a fog- és szájbetegek gyógyító-megelőző alapellátása. A másik része a fogorvosi szakellátás, melynek körébe a szájsebészet, a fogszabályozás, a fogágy-betegségek kezelése, a gyermek-szakellátás tartozik. A szolgáltatások egy része díjmentes, más része életkortól illetve adott élethelyzettől függ.

A fogászati alapellátáshoz tartozik a sürgősségi ellátás, a fog- és szájbetegségek alapellátás körébe tartozó vizsgálata, kezelése és gondozása, a várandós nők fogászati gondozása, a fogászati szűrővizsgálatok, a góckutatás, valamint kiemelt része a gyermek, iskolai és ifjúsági fogorvos által végzett fogászati prevenciós munka is. Ezen ellátások (jelenleg) beutaló nélkül vehetők igénybe, míg a szakellátáshoz beutaló szükséges.

A 18 éves kor alatti, illetve a fölött a középiskolai rendszerben nappali tagozaton tanuló páciensek  esetében a fogorvosi munka térítésmentes, a fogszabályozó készülékek árához pedig támogatás kapható. Ez függ az adott eszköztől. A támogatás mértékét a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) közleményben teszi közzé az adott eszközökre vonatkozóan. Ugyanez a kedvezmény érvényes a várandós nők esetében is.

18 és 62 év között a fogorvos munkáját ki kell fizetni, 62 év fölött viszont a kivehető és rögzített fogpótlások fogorvosi munkája térítésmentesen jár. A technikai költségekhez kapcsolódó esetleges támogatás mértéke a már említett NEAK közleményben található meg.

Általánosságban elmondható, hogy a fogorvosi ellátás térítésmentessége nem jelenti automatikusan a kivehető és rögzített fogpótlások és egyéb protetikai (fogpótlási) eszközök, így a fogszabályozó készülékek térítésmentességét is, a támogatás módját és mértékét a NEAK által meghatározott közleményből lehet megtudni.

Vannak olyan esetek, ahol a támogatás mértéke illetve meghatározása speciális lehet. Ilyen például egy üzemi balesetből származó, vagy akár egy súlyos betegség miatt szükségessé váló kezelés. Emellett a megváltozott munkaképességű és közgyógyellátásban részesülő személyekre is speciális szabályozás vonatkozik.

Összegezve, érdemes azt tudni, hogy az alapellátás keretein belül nem minden eljárás illetve eszköz díjmentes. A kezelés előtt mindenképpen érdemes a fogorvosunkkal egyeztetni, illetve megvizsgálni, hogy milyen lehetőségeink vannak akár a fogaink kezelésére, vagy a fogszabályozásra vonatkozóan, és a legmegfelelőbbet választani.


Ha szeretnéd megtudni, hogy mennyi ideig tartana a kezelésed, kattints a gombra!

Kezelés Kalkulátor
Kapcsolatfelvétel
Üzenj nekünk