A PRO-DENT 2000. Bt. kapacitásbővítő beruházása

Fogtömések

A lyukas fogra már nem csak az amalgám a megoldás

Fogtömések A fogszuvasodás a leggyakoribb panasz, amivel az emberek fogorvoshoz fordulnak. Ez nem más, mint egy baktériumok okozta fogbetegség, ami gyakran különféle kellemetlen tünetekkel, érzékenységgel, fájdalommal, kellemetlen szájszaggal jár. Ennek megszüntetésében a fogtömés segít, melynek során a fogorvos különböző anyagokat helyez a fogba. Ezek segítségével a sérült fog, illetve a fogfelszín helyreállításra kerül.
 
A fogtöméseket többféle módon csoportosíthatjuk. Az alapján, hogy milyen technikával készül, beszélhetünk direkt és indirekt tömésről. A direkt tömések esetében a fogba vájt üregbe képlékeny állapotban viszik be az anyagot, amely a fogban köt meg, és így válik belőle tömés. A tömítőanyag szempontjából megkülönböztetjük a hagyományos, vagyis az amalgámtömést, amely egy szobahőmérsékleten szilárduló fémötvözetből készül, valamint az úgynevezett fehér tömést, amely a fog természetes színét valósághűen visszaadja. Ez a tömőanyag egy műanyag illetve porcelán keverék, és egy speciális, úgynevezett fény polimerizációs lámpa fényével lehet megszilárdítani. A réteges tömési technika segítségével az eredeti fog színével harmonizáló szín érhető el.

Inlay, onlay fogtömés

Az indirekt tömések esetében a szájüregen kívül készül el a tömés, és szilárd állapotban kerül a szájüregbe. A betétet a fogorvos által készített lenyomat alapján fogtechnikus állítja elő, ezáltal jobban kialakítható az eredetihez hasonló rágófelszín. Az ilyen típusú tömés anyaga műanyag, porcelán vagy arany. Az indirekt tömésnek két fajtája van. Az inlay tömés során a fogtechnikus által megformázott részt a fogorvos beragasztja a fog előkészített üregébe, így a hiányzó rész tökéletesen pótolható, ráadásul a betéttel egy kiterjedt foghiány pótolható. Az onlay pedig egy olyan betét, amely a teljes rágófelszínt, a fog összes csücskét beborítja.

Ezek a betétek kitűnő megoldást jelentenek nagy foghiány esetében, valamint a hiányzó fogrészek kiegészítésére, így akkor is használhatóak, ha az esztétikus tömés már nem készíthető, amikor a lyuk nagysága miatt könnyen kieshetne a tömés. A fogtömés pontosan illeszkedik a fogba, valamint a fog eredeti anatómiai formája jól rekonstruálható. A tömés élettartama pedig akár 8-12 év is lehet. Jó megoldást jelent szomszédos fogak esetében is, amikor azok érintkezését töméssel nem tudják kialakítani, vagy kopott fogak esetében, amikor a harapásemelés a cél. Ezen kívül a gyökérkezelt fogak végső kezelése esetén, vagy akár a régebbi amalgámtömések cseréjénél. Amennyiben a fog nem tünetmentes, akkor azt előbb mindenképpen kezelni szükséges, betét készítése csak a tünetek megszüntetése után lehetséges. Az indirekt tömések esetében bármilyen színárnyalat előállítható.

A fogszuvasodás kezelésére nagyon sokféle lehetőség létezik, a töméssel szinte bármilyen típusú és kiterjedésű probléma kezelhető. Az újabb fajta anyagok használata segít abban, hogy a tömések megegyezzenek a fogak színével, így azok a külvilág számára szinte láthatatlanná válnak. A fogászat fejlődésével ma már ráadásul olyan korszerű eszközök és érzéstelenítési módok állnak a rendelkezésre, hogy a kezelés alig, vagy egyáltalán nem kellemetlen illetve fájdalmas a páciensek számára.


Ha szeretnéd megtudni, hogy mennyi ideig tartana a kezelésed, kattints a gombra!

Kezelés Kalkulátor
Kapcsolatfelvétel
Üzenj nekünk