A PRO-DENT 2000. Bt. kapacitásbővítő beruházása

Fogszabályozó vagy héjak?

Fogszabályozó vagy héjak? Fogaink külleme olyan sokféleképpen térhet el az áhítottól, hogy belegondolni is nehéz. Túl sárgák? Előre állnak? Hézagok vannak közöttük? Túl kicsik? Túl nagyok? Keszekuszák?

A problémák egy részére természetesen nem nehéz megtalálni a megoldást. De amíg az magától értetődik, hogy a túl sárga fogainkkal fogfehérítésre megyünk, az már sokkal kevésbé egyértelmű, mit tehetünk a szabálytalan fogazattal.

 

Szabálytalanság és szabálytalanság között nagy különbség van!

Nemrégiben talán még nem is lett volna kérdés, hogy a szabálytalan fogazatra fogszabályozó a megoldás. Sárkány ellen sárkányfű, ahogy a klasszikus mondás tartja.
Ám nem csak egyféleképpen lehet a fogazat szabálytalan. A szabálytalanság esztétikai, és nem orvosi fogalom, nincs egzakt jelentése. Érthetjük ez alatt például, hogy a fogak torlódottak, hogy némelyikük soron kívül áll, vagy hogy kicsi, de zavaró rések vannak közöttük. Ugyanakkor a szabálytalanság érzetét kelti az is, ha az egyes fogak mérete között nagy eltérések vannak, ha a formájuk nem egységes, nem harmonikus, vagy ha éleik megkoptak, esetleg le is töredeztek belőlük darabok.
Az előbbi jelenséget valóban CSAK fogszabályozóval lehetséges korrigálni. Az utóbb felsorolt problémákra pedig egy esztétikai fogászatban jártas orvos héjak, esetleg koronák készítését fogja javasolni.

 

Szabályos fogak kerámia héjakkal – gyors megoldás kompromisszumokkal

A fogászati héjak olyan vékony, kerámia lemezkék, melyeket fogtechnikus készít el, a kész munkát pedig a fogak külső felszínére ragasztják. Héjak segítségével valóban gyönyörű, hollywoodi mosolyokat lehet kialakítani, ráadásul a páciens megválaszthatja a színt, és bizonyos keretek között dönthet a fogak méretéről, formájáról is. Héjak segítségével még kisebb tengelyállásbeli problémák is rövid idő alatt megoldhatók, bár ez hagyományosan a fogszabályozáshoz tartozó terület. A héjakkal való munka valójában mosolyszobrászat, mellyel igazán szép eredményeket lehet elérni, ráadásul nagyjából két hét leforgása alatt elkészül, mely vonzó alternatívává teszi a köztudottan időigényes fogszabályozással szemben.

 

Mindennek azonban ára van.

A héjakhoz ugyanis a páciens saját foganyagából szükséges lecsiszolni egy réteget. Ez ugyan egy igen vékony réteg, ahhoz azonban elegendő, hogy a páciensnek innentől kezdve egész életében héjakat, vagy koronákat kelljen viselnie. Mivel héjak jellemzően fiatalabb életkorban készülnek a páciensek számára, számolni lehet azzal, hogy egy élet alatt 2-3-4 alkalommal cserélni kell a teljes szettet.

 

Szabályos fogak fogszabályozóval – időigényes, de biztonságos és –ha jól csináljuk- örök

A fogszabályozás egészen más természetű kezelés. Míg héjakkal valamelyest lehetséges a fogakat „szabályozni”, fogszabályozóval nem tudunk a fogak méretén és formáján változtatni. Felmerülhet tehát a kérdés:

Miért is válasszam a fogszabályozót, amikor héjakkal gyorsabban is elérhetem ugyanazt az eredményt?

  • Mert a fogszabályozás nem okoz visszafordíthatatlan foganyag-vesztést.
  • Mert a fogszabályozóval nem csupán esztétikai, de funkcionális problémák is kezelhetők.
  • Mert kellő odafigyelés mellett a szép végeredmény mindaddig velünk marad, amíg a fogaink.
  • Mert általában kevésbé költséges, és sok esetben lehetséges részletekben is fizetni.
  • Mert már elérhetők kényelmes, láthatatlan megoldások is, így a kezelések minden eddiginél diszkrétebben zajlanak le.

Mind a héjak, mind a fogszabályozók lélegzetelállító módon alakíthatják át a mosolyodat, arckarakteredet. Fontos azonban, hogy tisztában legyél mindkét eljárás előnyeivel, hátrányaival, lehetőségeivel és korlátaival, hogy a lehető legjobb döntést hozhasd meg a szükséges kezelésről!

Segítségre van szükséged, hogy lásd fogszabályozóval, vagy héjjal lehet gyönyörű a mosolyod? Kérj időpontot konzultációra budapesti Referencia Rendelőnkben , vagy keress partner fogászataink között!


Ha szeretnéd megtudni, hogy mennyi ideig tartana a kezelésed, kattints a gombra!

Kezelés Kalkulátor
Kapcsolatfelvétel
Üzenj nekünk