A PRO-DENT 2000. Bt. kapacitásbővítő beruházása

Bármit ehetek láthatatlan fogszabályozóval?

Bármit ehetek láthatatlan fogszabályozóval?

Szeretnéd tudni, hogy milyen ételeket ehetsz láthatatlan fogszabályozóval, és melyeket érdemes elkerülni? Megtudhatod, hogyan változnak az étkezési szokásaid a fogszabályozó viselésével és tippeket adunk a sínek karbantartásához.

A láthatatlan fogszabályzók igen népszerű alternatívát jelentenek a hagyományos rögzített készülékekkel szemben, így nem csoda, hogy egyre több kérdés merül fel használatukkal kapcsolatban.

 

Miért válasszam a láthatatlan fogszabályzót?

A fogszabályozás hatékony mód a fogak esztétikájának javítására, de a hagyományos fém fogszabályozók viselése sokak számára kellemetlen és zavaró lehet. A láthatatlan fogszabályozó egy rendkívül modern alternatíva, amely számos előnnyel jár a hagyományos rögzített készülékekkel szemben.

Esztétikus

A legfőbb előnye a láthatatlanság. A sínek áttetsző műanyagból készülnek, alig észrevehetőek mások számára, így magabiztosabban mosolyoghatsz bármilyen helyzetben. Ez különösen fontos lehet azoknak, akik munkájukból fakadóan sokat szerepelnek nyilvánosan, prezentálnak vagy előadásokon beszélnek, de a tinédzserek is kiváltképp örülnek, mivel az ő korukban nagyon fontos, hogy a lehető legjobb önmagukat mutassák.

Kényelmes

A rögzített fogszabályzók okozhatnak irritációt vagy sebeket, nem beszélve a fogak állításakor fellépő fájdalomról. A láthatatlan fogszabályozó sínek sima, biokompatibilis anyagból készülnek, modern 3D nyomtatással, így precízen, kényelmetlenség nélkül illeszkednek a fogakra. Ráadásul a fogmozgatást lágyabb erőkkel végzik, így a kezelés nem fájdalmas.

Praktikus

A hagyományos fogszabályozót nem lehet levenni, ami megnehezíti a fogmosást és a szájápolást. A láthatatlan fogszabályozó sínek kivehetőek, így könnyedén tisztíthatod a fogaidat és a fogszabályozót is.

Higiénikus

A fém fogszabályozó a bracketek és a bennük végigfutó drót miatt nehezebben tisztítható, és emiatt könnyebben telepszik meg rajta a lepedék,baktériumok. Az átlátszó fogszabályozó sima sínjeinek tisztítása viszont gyerekjáték. Mivel pedig a készülék kivehető, a fogak ápolása is egyszerűbb, ezáltal az általános szájhigiénia is jobb.

Rövidebb kezelési idő

Bizonyos esetekben a láthatatlan fogszabályozó gyorsabb kezelési időt eredményezhet, mint a hagyományos fém fogszabályozó. Ez a precíz 3D tervezésnek és a sínek egyénre szabott fogmozgató hatásának köszönhető.

További előny, hogy a láthatatlan fogszabályozó viselése nem befolyásolja a beszédet és nem okoz kellemetlen ízérzetet.

 

Milyen ételeket érdemes kerülni a láthatatlan fogszabályozó viselése közben?

Bár a legtöbb étkezésbeli korlátozás a rögzített fogszabályzók esetében van, a láthatatlan készülék viselésekor is akad néhány fontos szabály.

Először is, minden étkezéskor ki kell venni a fogszabályzó síneket. A készüléket csak akkor hagyd benn a szádban, ha vizet fogyasztasz. Minden más esetben ki kell venni.

Azt is külön ki kell emelnünk, hogy minden étel- vagy italfogyasztás után fogat kell mosnod,csak ezután helyezd vissza a fogszabályzót. Ezzel nemcsak a készülékre vigyázol, de a fogaidat is véded.

És bár a készülék nincs a szádban miközben eszel, mégis van néhány élelmiszer, amit kerülni érdemes. Ilyenek főképp a kemény, ropogós ételek. Mivel a fogaid éppen ki vannak mozdítva a helyükről, mobilisabbak, így kellemetlen lehet kemény, nehezen rágható dolgokat fogyasztanod. Ilyenek például a diófélék, magvak, vagy éppen a kemény cukorkák, de almába sem ajánlatos beleharapnod.

Amennyiben ilyen ételeket ennél, válassz darált vagy pépesített formát belőlük, hogy megóvd a fogaid.

A fentiek mellett célszerű elkerülni a cukros és szénsavas üdítőket is, mivel ezek is károsíthatják a fogaid.

 

Ehetek kemény vagy ropogós ételeket láthatatlan fogszabályozóval?

Természetesen nem. Ahogy fentebb is írtuk, a készülékkel a szádban csak tiszta vizet fogyassz, ha pedig kivetted a fogszabályzót, akkor is vigyázz a fogaidra.

Szinte minden ropogós vagy kemény élelmiszernek van puha, darált vagy más módon feldolgozott variációja, ezeket válaszd inkább. Ha pedig valaminek nincs kíméletes alternatívája, akkor azt kerüld.

 

Hogyan befolyásolja az étkezési szokásaimat a láthatatlan fogszabályozó?

A láthatatlan fogszabályozó viselése valószínűleg megváltoztatja az étkezési szokásaidat. Először is több időt kell szánnod az étkezésekre, mert a fogszabályzót ki kell először venned, majd az adott ételt kicsit óvatosabban, kisebb falatokban kell elfogyasztanod. Ez az elején biztosan furcsa lesz – főleg, ha eddig kapkodva ettél -, de a fogaid épsége miatt fontos, hogy átszokj erre a módszerre.

másik változás, hogy minden elfogyasztott étel vagy ital után (ami nem tiszta víz) fogat kell mosnod. Ha erre valamilyen okból egyszer-egyszer nincs lehetőséged, legalább öblítsd ki a szád alaposan vízzel vagy szájvízzel, csak ezután tedd vissza a fogszabályzót.

 

Kényelmesen ehetek étteremben láthatatlan fogszabályozóval?

Bátran mehetsz étterembe, ha láthatatlan fogszabályzód van. Ebben az esetben is ugyan az a tennivalód, mint amit fentebb írtuk: vedd ki a készüléket, egyél óvatosan, megfontoltan, vigyázz a fogaidra, kerüld a kemény dolgokat, majd moss fogat és helyezd vissza a fogszabályzót.

Az éttermen kívül sok helyzet okozhat fejtörést. Például egy mozi vagy egy fesztivál, ahol pattogatott kukoricát, chipset vagy mondjuk valami nyalánkságot ennél. Az a biztos, ha mindig kiveszed a fogszabályzót, és nem kockáztatod meg, hogy a készüléknek baja legyen.

 

Milyen szabályokat érdemes betartani láthatatlan fogszabályzóval?

 

Naponta legalább 20-22 órát viseld a síneket

A kezelés csak akkor sikeres, ha a síneket az előírt időtartamban viseled. Csak étkezéshez és fogápoláshoz vedd ki őket.

Ha egy állásinterjú, prezentáció vagy más hasonló fontos program miatt nem szeretnéd a fogszabályzót fent hagyni, kiveheted a síneket pár órára, de minél hamarabb tedd őket vissza, hogy a kezelés zavartalan legyen.

 

Kövesd a fogorvos által előírt tervet

A fogorvos határozza meg, milyen gyakran kell cserélni a síneket, és mennyi ideig kell viselned őket a kívánt fogmozgás eléréséhez. Fontos, hogy betartsd ezt az ütemtervet a kezelés sikeressége érdekében.

Tárold a síneket megfelelően

Amikor nem használod a síneket, tárold őket az erre a célra szolgáló tárolóban, nehogy bajuk essen.

Mosd meg a fogaidat és a síneket étkezés után

Minden étkezés után alaposan moss fogat fogkefével és fluoridos fogkrémmel. Ne felejts el gyengéd fogselymet is használni a fogak közötti ételmaradékok eltávolításához. És ne hagyd ki a sínek tisztítását sem.

Ne dohányozz

Ne dohányozz a fogszabályzó kezelés alatt. Sem sínekkel, sem azok nélkül. A cigarettában lévő kátrány, nikotin és egyéb anyagok nemcsak a fogaidat, de a síneket is elszínezhetik.

Járj rendszeresen fogászati ellenőrzésre

Ne hanyagold el a kontroll vizsgálatokat és hallgass a kezelő orvosodra!

 

Hogyan tartsam tisztán a fogaimat és a fogszabályozót étkezések után?

A fogápolás tulajdonképpen a megszokott módon történik, ha eddig is jól végezted a szájápolást, akkor nincs min változtatni. Ha kétségeid vannak, kérd a fogorvos tanácsát, és kövesd az útmutatását! Mivel a fogszabályzó sínek kivehetők, használhatod nyugodtan a megszokott fogkefédet, fogkrémedet, de célszerű lehet fogselymet is alkalmaznod.

A fogszabályzó készülék tisztítása gyerekjáték. A fogkefével alaposan meg kell tisztítani a fogszabályozó felületét, leöblíteni vízzel, és már újra használható is. Mivel kivehető alaposan és rendszeresen lehet tisztítani minden fennakadás nélkül.

Mivel a síneket kéthetente kell cserélni, ha egyébként vigyázol rájuk, akkor nincs idejük megrepedni, elszíneződni vagy sérülni, így nagyobb és bonyolult fertőtlenítésre sincs szükség.

Készen állsz, hogy megoldást nyújtsunk a fogszabályozással kapcsolatos kérdéseidre? Keresd meg a hozzád legközelebb eső Partner Fogászatunkat vagy gyere el Referencia Rendelőnkbe és tedd meg az első lépést a mosolyod megújítása felé!


Ha szeretnéd megtudni, hogy mennyi ideig tartana a kezelésed, kattints a gombra!

Kezelés Kalkulátor
Kapcsolatfelvétel
Üzenj nekünk