A PRO-DENT 2000. Bt. kapacitásbővítő beruházása

Hogyan kapcsolódik általános egészségünk a szánk egészségéhez?

Az egész szervezetünkre hatással lehet

Hogyan kapcsolódik általános egészségünk a szánk egészségéhez? Talán sokan bele sem gondolunk abba, hogy szánk egészsége mennyire befolyásolja a testünk egészségét. Napjainkban egyre többet foglalkozik az orvostudomány ezekkel az összefüggésekkel, így egyre több információ, tanulmány jelenik meg a témában. Ezekből szedtünk össze pár dolgot.

Azzal valószínűleg nem árulunk el nagy újdonságot, hogy egészségünk szempontjából az egyik legveszélyesebb, önként vállalt kockázat a dohányzás, ami hatással van a szánk és a testünk általános egészségére is. Szinte alig van olyan betegség, amit nem lehet kapcsolatba hozni a dohányzással. A dohányzó páciensek esetében a fogászati beavatkozások kockázatosabbak, általánosan elmondható, hogy a gyógyulásuk lassabb, és a mellékhatások is hamarabb jelentkeznek náluk, mint a nem dohányzóknál. A nikotin többek között összehúzza az ereket, ezáltal – a szív és tüdő mellett - a fogíny vérellátása romlik.

Ezek az összefüggések nem csak a dohányzás esetében találhatóak meg. Elsőként azt kell megérteni, hogy a szánkhoz kapcsolódó problémák kihatással lehetetnek az egész szervezetünkre. Lássuk, mi ennek a folyamata. A fogakon megtelepedő baktériumok miatt az íny hajlamossá válik a fertőzésekre. Ha az immunrendszernek nem sikerült leküzdeni a fertőzést, az íny begyullad, és ez az állapot a fertőzés megfékezéséig megmarad. Ha a gyulladás tartósan fennmarad, az általa kibocsájtott vegyi anyagok megtámadják az ínyt, valamint a fogakat tartó csontozatot is. Ez az állapot pedig nem más, mint a periodontitis, egy súlyos fogíny betegség, ami negatívan befolyásolhatja az egész test egészségét. A férfiaknál gyakrabban fordulnak elő ezek a betegségek, viszont a terhesség alatti hormonális változások növelik a nőknél is a kockázatot. A kutatók arra gyanakodnak, hogy a koraszületést vagy az alacsony születési súlyt (többek között) ez is okozhatja. Ezért is nagyon fontos az alapos szájhigiénés vizsgálat a terhesség alatt, mert ez nagymértékben növelheti az esélyét egészséges gyermek születésének.

Talán nem is gondolnánk, de egy, a közelmúltban közzétett tanulmány szerint, ha egy páciens súlyos ínybetegségben szenved, 40% -kal nagyobb esély van arra, hogy másfajta krónikus betegsége is van. A periodontitis problémák növelik a szívbetegség kockázatát. A szívbetegek több mint 90% -ánál súlyos fogínybetegséget is diagnosztizáltak, a szívbetegségben nem szenvedők esetében jóval kevesebb, 66% -ának van fogínygyulladása.

A szájban kezdődő gyulladás legyengíti a szervezet képességét arra, hogy kontrolálja a vér cukorszintjét, így a cukorbetegek az inzulin nevű hormon hiánya miatt nem képesek a cukor teljes egészében történő feldolgozására. A fogágyi problémákkal küszködők esetében a gyulladás tovább rontja a szervezet inzulin-hasznosító képességét. Ráadásul a cukorbetegség befolyásolja  a fogágy egészségét, de a szánk egészsége hatással van a cukorbetegségre is. A magas vércukorszint sajnos ideális a fertőzések terjedéséhez, így a fogíny fertőzéseihez is hozzájárul.

Bizony a fogak egymáshoz képest elfoglalt helye nagyban befolyásolja emésztésünk minőségét is. A bevitt tápanyag emésztése már a szájüregben elkezdődik, így annak megrágása is a folyamat része, hogy megfelelő állagban kerülhessen a gyomorba az, amit megeszünk. Ezért a fogszabályozás is egyfajta megelőzés, de akár terápiaként is felfogható más szervek szempontjából. A gyermekkorban elkezdett fogszabályozásnak igen fontos betegségmegelőző szerepe lehet (a gyermek fogszabályozásról korábbi cikkünkben olvashat).

A fentiek mellett más problémákat is okozhatnak a szájbetegségek, egyéb betegségek kialakulására illetve romlására is hatással lehetnek. Jól látható, hogy számos összefüggés van a szánk egészsége és testünk általános egészsége között. Ezek mellett egyéb más betegségek és kockázatok is fennállhatnak, amelyek miatt érdemes kellő figyelmet szentelni a megfelelő szájhigiéniára, a fogínybetegségek megelőzésére illetve szükség szerint, mielőbbi kezelésére.


Ha szeretnéd megtudni, hogy mennyi ideig tartana a kezelésed, kattints a gombra!

Kezelés Kalkulátor
Kapcsolatfelvétel
Üzenj nekünk