A PRO-DENT 2000. Bt. kapacitásbővítő beruházása

A láthatatlan fogszabályozás velejárói +1 - Intermaxilláris gumihúzás

A megfelelő harapásbeállítás csodatevője az intermaxilláris gumihúzás.

A láthatatlan fogszabályozás velejárói +1 - Intermaxilláris gumihúzás

A fogszabályozó kezelés sikeres végeredményéhez elngedhetetlen számos kiegészítő használata, mint például az attachement, az IPR, vagy a fix retainer. A precíz és rendkívül pontos mozgatáshoz azonban van még egy elem, amiről nem írtunk, ez pedig az ún. intermaxilláris gumihúzás. 

Ha a konzultációs alkalmak végére stabil és esztétikus fogazatot szeretnénk, akkor az alsó és felső fogívek egymáshoz viszonyított helyzetét minél inkább optimalizálni kell. Erre a célra pedig az intermaxilláris gumi a megfelelő eszköz. 

 

Egész pontosan mi is az az intermaxilláris gumi?

Az intermaxilláris gumi gyakorlatilag egy kisméretű gumikarika, mely megfelelő erővel hat a két állkapocs egymáshoz viszonyított helyzetére. Hogyha hasonlítani kellene valamilyen hétköznapi tárgyhoz, akkor talán a kislányok hajában lévő szilikon picike hajgumival lehetne szemléltetni.
Rögzített, vagy láthatatlan fogszabályozó viselése mellett egyaránt szükség van az alkalmazására gyermekek, illetve felnőttek esetében is, amennyiben az alsó, illetve a felső fogív érintkezését kell módosítanunk.

 

Miért van szükség az intermaxilláris gumi alkalmazására?

Nyugodtan ki lehet jelenteni, hogy a gumi alkalmazása nélkül nem lehet megfelelően beállítani a harapást. Az alsó és felső fogíven végzett mozgatás, egymástól függetlenül,  önmagában csakis az adott fogív fogainak állását módosítja, a két fogív egymáshoz viszonyított elhelyezkedését nem.  
Egész pontosan azért nem, mert a fogak önmaguktól nem lesznek képesek megtalálni az ideális harapási helyzetet. A gumikarikák viszont képesek arra, hogy a tér megfelelő irányába mozdítsák el a fogíveket. Így az alkalmazásukkal elérhetővé válik ezen ívek tökéletes találkozása.

Ez azt is jelenti, hogy természetesen kisebb mértékű mozgatások esetén nincs szükség erre a kiegészítőre. De akik használják, ők is nagyon hamar megszokják és pár nap elteltével már nem okoz különösebb diszkomfort érzetet. 

 

Fájdalmas-e a gumi viselete?

Fájdalomtól egyáltalán nem kell tartanod, talán némi kellemetlenség tapasztalható, de az is csak a kezdeti időszakban, míg megszokod. De ez csak pár nap és aztán szinte már fel sem fog tűnni, hogy ott van.

Ráadásul jellemzően lágyabb intermaxilláris gumik alkalmazásával indul a kezelés. Aztán szép fokozatosan történik meg az egyre erősödő gumikra való váltás, ennek köszönhetően a szervezetnek elég ideje lesz megszokni az átállást. Így maga az eljárás még kevesebb fájdalomérzettel jár együtt.

 

Hogyan kell alkalmazni az intermaxilláris gumit?

A gumikarikák alkalmazása meglehetősen egyszerű feladat, így akár Te magad is könnyedén fel tudod helyezni őket a megfelelő helyükre. A fogakra ún. gombocskákat ragasztunk, egyet az alsó, egyet a felső fogívre, ezekre lehet “ráakasztani” a gumit. 

Ami viszont nagyon fontos, az a folyamatos viselet. A gumi ugyanis csakis abban az esetben képes eleget tenni a feladatának, ha minél többet hordod. 
Szemléltetésképpen nézzünk meg néhány beszédes adatot. A napi szintű 20-22 órás viselet mellett 4 hónap leforgása alatt 4 mm-et mozognak a fogak. Naponta 18-20 órás viselet esetén az elmozdulás 2 mm, míg a 15-18 órán át történő viselésnél már csak 1 mm. 

Tehát ha valaki csak naponta legfeljebb 15 órán át hagyja fent az intermaxilláris gumit, azzal csak nagyon keveset tesz a pozitív változás érdekében. Márpedig ha egyszer fogszabályozásra adod a fejed, hidd el, hogy a lehető legtökéletesebb eredményt szeretnéd a kezelés végére. 

A leginkább célravezető tehát az, ha a gumikarikák folyamatosan fent vannak. Mivel semmilyen szinten nem jelentenek nehézséget a beszédben, ezért egyedül az étkezések idejére javasolt őket eltávolítani. Fogmosás után azonban célszerű minél előbb visszahelyezni őket, mint ahogyan a fogszabályozó sínjeidet is.  

 

Mennyi ideig kell fent lenniük a gumikarikáknak?

Az intermaxilláris gumi alkalmazásának ütemét és idejét minden esetben a kezelő orvosod határozza meg. Előfordulhat, hogy az első pár sínnel előmozgatjuk a fogakat és csak aztán kell hordani. Azt is a kezelő orvosod határozza majd meg, hogy a kezelés ideje alatt végig kell-e hordani, vagy csak egy pár hónap erejéig. 

Ha régóta gondolkodsz már fogszabályozáson, akkor a legjobb, ha eljössz egy konzultációra és megnézzük, hogy milyen mértékű mozgatásra van szükséged a gyönyörű mosoly eléréséhez. Az úton mindig elindulni a legnehezebb, de ha már rajta vagy, akkor hidd el, meg sem állsz a tökéletes mosolyig, ami életed végéig veled lesz. :-) 

Segítségre van szükséged, hogy lásd fogszabályozóval, vagy héjjal lehet gyönyörű a mosolyod? Kérj időpontot konzultációra budapesti Referencia Rendelőnkben , vagy keress partner fogászataink között!


Ha szeretnéd megtudni, hogy mennyi ideig tartana a kezelésed, kattints a gombra!

Kezelés Kalkulátor
Kapcsolatfelvétel
Üzenj nekünk