A PRO-DENT 2000. Bt. kapacitásbővítő beruházása

A gyökérkezelt fog mozgatása fogszabályozás során

A gyökérkezelt fog mozgatása fogszabályozás során

A fogszabályozás bizonyos esetekben egyébként is kihívást jelenthet a páciens és szakemberek számára, de ez hatványozottan igaz, ha sérült fogat is mozgatni szükséges a beavatkozás során. Mi történik akkor, ha fogszabályzót szeretnél, de gyökérkezelt fogad van? Hogyan befolyásolja ez a fogak mozgatását és a fogszabályozó kezelést?

 

Miért különleges eset a gyökérkezelt fog mozgatása?

A gyökérkezelt fogak mozgatása egyedi kihívások elé állíthatja mind a pácienseket, mind a fogszakorvosokat. Ahhoz, hogy pontosan értsd, miben rejlik a gyökérkezelt fog mozgatásának nehézsége, fontos megvizsgálnunk, pontosan mi is történik a gyökérkezelés során.

A gyökérkezelés egy gyakori fogorvosi beavatkozás, amelynek célja a fog megmentése ahelyett, hogy eltávolítanák azt. A lyukas vagy sérült, törött fog, illetve a rendszeres fogászati beavatkozások miatt a fogbélben elhalhatnak a szövetek, ami fájdalommal, duzzanattal, súlyosabb esetekben fekély kialakulásával is járhat. A gyökérkezelés során a fogorvos eltávolítja a foggyökércsatorna tartalmát, majd kitisztítja a gyökércsatornát és bezárja a fogat. Ezáltal lehetővé válik, hogy a fogat megmentsük, ahelyett, hogy ki kellene húzni.

Tehát a beavatkozás rendkívül hasznos, ám van egy árnyoldala is. Mégpedig az, hogy bár a gyökérkezelés megőrzi a fogat, a struktúráját és stabilitását gyengíti.

Mivel a gyökérkezelésen átesett fogak elveszítik az eleve is minimális nedvességtartalmukaz, kiszáradnak, ezért törékenyebbé válnak, a fogszabályzás során külön figyelmet kell szentelnünk nekik, hogy a mozgatás során ne okozzunk bennük károsodást.

Ennek fényében kijelenthetjük, hogy a gyökérkezelt fogak mozgatása megoldható, ám odafigyelést igényel.

 

Milyen készülékekkel lehetséges a gyökérkezelt fogak mozgatása?

A modern fogszabályozó technológiának köszönhetően számos lehetőség áll rendelkezésünkre, ugyanis a gyökérkezelt fog mozgatás szempontjából ugyan úgy viselkedik, mint egy egészséges. A kezelés során a kezelt fog koronájának sérülékenysége a nehezítő tényező.

Éppen ezért minden esetben szükséges a személyes konzultáció, ahol megvizsgáljuk a fogaid állapotát, hogy a számodra legalkalmasabb megoldást válasszuk, illetve egyedi kezelési tervet tudjunk összeállítani.

Bár általánosságban elmondhatjuk, hogy a jól ismert hagyományos és rögzített fogszabályzók mindegyikével elmozdíthatók a gyökérkezelt fogak, vannak különbségek a készülékek között.

A láthatatlan fogszabályozók, például , amelyek teljesen más technológia alapján működnek, mint a klasszikus ragasztott fogszabályozó készülékek, jóval lágyabb erőkkel dolgoznak, ám az erőt célzottan képesek kifejteni. Az erő mértékét foganként beállíthatjuk, csökkenthetjük ha szükséges.

 

Mit érdemes tudni a láthatatlan fogszabályzókról?

A HappySmile Láthatatlan Fogszabályozó egy sínes fogszabályozó kezelés, mely a fogszabályozás jelenlegi legmodernebb és leggyorsabban fejlődő technológiáját alkalmazza.

Ezek az átlátszó műanyag sínek digitális nyomtatással készülnek, kifejezetten a te fogaidra tervezve, melyet egy digitális vagy hagyományos mintavétel előz meg.


A fogszabályzó sínek alapanyaga az áttetsző, biokompatibilis, poliuretán multilayer (többrétegű), rugalmas Zendura FLX, mely háromrétegű kialakításának köszönhetően lágyan adja át a fogak mozgatásához szükséges erőt, így kíméli és óvja a gyökérkezelt fogakat, miközben hatékony és precíz fogmozgatást tesz lehetővé.

 

Milyen kihívásokkal nézhet szembe a fogszabályozó szakorvos és a páciens?

A gyökérkezelt fogak mozgatása során a fogszabályozó szakorvosnak és a páciensnek több kihívással is szembe kell néznie.

Nehézség, hogy adott esetben a kezelés hosszabb időt vehet igénybe. Mivel a gyökérkezelt fog különös odafigyelést igényel részünkről, és részedről is, sok esetben lassabb, apróbb mozgásokkal tudjuk csak elérni a kívánt eredményt, így tudjuk a lehető legjobban kímélni a kezelt fogat.

 

Hogyan készülj fel a fogszabályozásra, ha gyökérkezelt foggal rendelkezel?

Az első és legfontosabb a konzultáció. Elengedhetetlen, hogy pontosan felmérjük a fogaid állapotát, majd megbeszéljük a fogszabályozási lehetőségeket.

A megbeszélés során minden kérdésedre választ fogunk adni, a várható eredményekről, kockázatokról és lehetőségekről, valamint a kezelési idő hosszáról, és a költségekről is.

Fontos, hogy mind a fogszabályozás előtt, mind a kezelés során odafigyelj a helyes fogápolásra, így elkerülheted a fogaid tovább romlását, illetve azt, hogy újabb fogat kelljen gyökérkezelni. A fogszabályozó viselése egyébként is szükségessé teszi, hogy jobban odafigyelj a fogaid állapotára. Ennek tükrében nem csak a szájhigiéné fontos, de a helyes táplálkozás is.

Bár a láthatatlan fogszabályozók esetében nincs olyan szigorú étkezési korlátozás, mint egy hagyományos rögzített készülék esetében, az alignerek viselése esetén is figyelned kell arra, hogy ne rágj túl keményet, hiszen a fogaid éppen ki vannak mozdítva stabilitásukból, ez pedig különösen veszélyes az amúgy is gyengébb gyökérkezelt fogra.

 

Gyakori kérdések és tévhitek a gyökérkezelt fogak mozgatásáról

Minden gyökérkezelt fog mozgatható fogszabályozóval?

Sajnos nem. Bár általánosságban elmondható, hogy a gyökérkezelt fogakat is lehet fogszabályzóval mozgatni, lehetnek olyan helyzetek, amikor ez nem megvalósítható. Emiatt különösen fontos, hogy konzultáljunk, hiszen a kezelési terv csakis személyre szabottan, a te egyedi állapotod szerint történhet.

A gyökérkezelt fog mozgatása fogszabályozás során

A gyökérkezelt fogak fogszabályozása fájdalmas?

Ez függ a használt fogszabályzó készüléktől is. Alapvetően nem, nem fájdalmasabb a gyökérkezelt fog mozgatása, mint egy egészségesé.

 

A gyökérkezelt fogak fogszabályozása után nagyobb a kockázata a fog elvesztésének?

Igen, van némi kockázata a gyökérkezelt fog elvesztésének, de ez nem törvényszerűen a fogszabályzásnak köszönhető. A gyökérkezelés önmagában azt jelenti, hogy a fog nem egészséges, valamilyen trauma érte, és bár a beavatkozás a fog megtartását szolgálja, mindig fennáll a lehetősége, hogy ennek ellenére is ki kell húzni a fogat.

 

Mennyire hatékony a fogszabályozás gyökérkezelt fogak esetében?

Bár vannak kihívások, a modern fogszabályzó eljárásoknak és készülékeknek hála, a gyökérkezelt fogak mozgatása sikeres és hatékony. Bár minden fogsor és fogszabályozás egyedi, összességében bátran ajánljuk a fogszabályzót akkor is, ha gyökérkezelt fogad van.

Készen állsz, hogy megoldást nyújtsunk a fogszabályozással kapcsolatos kérdéseidre? Keresd meg a hozzád legközelebb eső Partner Fogászatunkat vagy gyere el Referencia Rendelőnkbe és tedd meg az első lépést a mosolyod megújítása felé!


Ha szeretnéd megtudni, hogy mennyi ideig tartana a kezelésed, kattints a gombra!

Kezelés Kalkulátor
Kapcsolatfelvétel
Üzenj nekünk