A PRO-DENT 2000. Bt. kapacitásbővítő beruházása

A fogmozgatások tervezése

A virtuális fogszabályozás fogmozgatási tervének elkészítési fázisai

A fogmozgatások tervezése A fogszabályozási folyamatról illetve annak különböző szakaszairól már többször írtunk előző bejegyzéseinkben. Ma a tervezési szakasz azon részébe szeretnénk egy kicsit bepillantást engedni, amely a fogszabályozás során szükséges fogmozgatásokat veszi számra.

A fogmozgatások tervezése során elsőként a szakaszolás történik meg. Ebben a részben kerül meghatározásra a fogmozgatások pontos időzítése, vagyis az, hogy mikor, melyik fog mozogjon. Ezt követően kijelölésre kerülnek az úgynevezett horgony zónák. A horgonynak kijelölt fogakhoz történik a többi fog igazítása, hiszen egyszerre az összes fogat nem, csak valamihez képest lehet mozgatni.

Egyes esetekben nincs elég hely a fogaknak, ezért vagy a fogívet kell tágítani, vagy csiszolni kell a fogzománcból, extrémebb esetben pedig akár foghúzásra is sor kerülhet. Az IPR előrejelzés vagyis az interproximális redukció vagy sztrippelés nem más, mint a fogak közötti, egymás felé néző fogfelületekből történő elvétel. Ez a művelet legtöbbször a frontfogaknál kerül alkalmazásra, de néha előfordul, hogy az oldalsó fogak területén történik. Az eljárás lényege, hogy fogközönként elvételre kerül maximum fél milliméter. Ezt akkor is alkalmazni lehet, ha a metszőfogak kifelé dőlnek, és így lehet helyet nyerni a hátrébbdöntésükhöz, valamint a középvonal eltérés korrekciójához is használható. Felmerülhet a kérdés, hogy a fog élettartamát hogyan befolyásolja ez az eljárás. Tekintve, hogy ezzel végeredményben egy fogtorlódás feloldása történik, a fogak hosszabb élettartamot kapnak ez által. A zománc teljes vastagságát tekintve nem jelentős az eltávolított mennyiség. Legrosszabb esetekben hideg-meleg érzékenység tapasztalható, ami pár nap után elmúlik, tehát az eljárás nincs negatív hatással a fogaink élettartamára. Foghúzás, vagyis extractio abban az esetben történhet a fogszabályozás tervezésében, ha a fog a helyzetéből adódóan semmiképp nem tud majd beleilleszkedni a végleges fogívbe.

Az attachmentek tervezése során figyelembe kell venni, hogy a fogak anatómiája miatt nem tud kapaszkodni a sín, mert csúszik a porcelánon, ezért a fogakra egy kis ék kerül, hogy más irányba is lehessen majd mozgatni. Az elkészítésük során az attachmentek helyét digitálisan határozzák meg, majd 3d nyomtatóval történik a kinyomtatásuk. Erre az alapra egy puhább anyag kerül, így alakul ki egy sín, amit a fogorvos negatívként használva teletölt tömőanyaggal. Ezt húzza rá a fogsorra, majd fénnyel megkeményíti, és ezzel el is készültek az attachmentek.

Amennyiben valamilyen foghiány áll fenn, a sínekbe esztétikai okok miatt műfogak kerülnek. Az AP (anterior-posterior vagyis a középvonal, azaz a medián sík, valamint a horizontális sík, emellett a metszőfogak és a rágófogak zónájának meghatározása) korrekciójának tervezésénél illetve beesett állnál gumihúzás történik. Ez nem más, mint az alsó és felső fogsoron adott fogakra pici gombocska kerül, melyeket gumival kötnek össze. Ez az állandó húzás segít vissza vagy beállítani a normális állapotot.

A HappySmile Láthatatlan Fogszabályozó országszerte kiterjedt partner fogászatain keresztül kínálja korunk egyik legmodernebb fogszabályozási formáját. A honlapunkon található keresőfelületen könnyedén kiválaszthatja az Önnek legmegfelelőbb partnerünket, ahol teljes körű segítséget és felvilágosítást kaphat az Önt érintő kérdésekkel és a láthatatlan fogszabályozással kapcsolatosan.


Ha szeretnéd megtudni, hogy mennyi ideig tartana a kezelésed, kattints a gombra!

Kezelés Kalkulátor
Kapcsolatfelvétel
Üzenj nekünk