A PRO-DENT 2000. Bt. kapacitásbővítő beruházása

11 dolog, amit tudnod kell láthatatlan fogszabályozó kezelésed előtt

11 dolog, amit tudnod kell láthatatlan fogszabályozó kezelésed előtt Nagyon gyakran kapunk visszajelzést pácienseinktől, vagy az őket kezelő szakorvosoktól olyan felkiáltással, hogy “de jó lett volna ezt is tudnom a fogszabályozó kezelésem előtt”. Csokorba szedtük most ezeket, hogy ti már felkészülten kezdhessétek el a HappySmile kalandotokat.

 

1. Csókolózni fogszabályozóban is lehet

A HappySmile fogszabályozót leginkább 20 és 40 év közti fiatalok választják (mint ahogyan Zita is), akik vagy éppen bimbódzó, vagy már tartós kapcsolatban vannak, így számukra a csók elengedhetetlen pillanatok sokasága a nap során. ???? Lemondani semmiféleképpen sem kell róla, hiszen a sínekkel is ugyanúgy lehet csókolózni, nem lesz zavaró számodra, de a párod számára sem.
 

2. Felejtsd el a nyílvános beszédet, ha fogszabályozód van

Vitathatatlan tény, hogy a síneket meg kell szokni. Ez jelenti egyrészt azt, hogy a kezelés kezdetén, illetve sínváltásokkor előfordul 1-2 napig fájdalom, de aztán ez elmúlik. A beszéd is megváltozik kicsit, hiszen meg kell szokni a síneket. A pácienseink egybehangzó véleménye alapján, minél többet próbál valaki a láthatatlan sínjeiben kommunikálni, annál inkább megszokja és pár nap múlva már szinte ugyanolyannak hat majd még az “sz” betű is, mint korábban.
De van arra is példa, hogy valakit annyira zavar (volt például sajtószóvívő páciensünk is), hogy nyílvános beszéd előtt kivette a síneket, majd annak végeztével visszatette. Ő nem tudta megszokni. De ugyanígy volt ezzel Dr. Keresztúri Márk referencia orvosunk is.
 

3. Gombocskák lesznek a fogamon?

Az esetek többségében igen. A sínek 100% pontossággal illeszkednek a fogaidra, és emellett az esetek többségében ún. attachmenteket, vagy gombocskákat kell a fogakra rögzíteni, amik a sín fogíven tartását segítik. Ezek kompizit tömőanyagú, a fog színével teljesen megegyező kis göbök, amiket közelről te fogsz látni, de mások számára nem észrevehető. Előfordulhat, hogy ezek picit irritálják a szádat belülről, de erre is van megoldás lentebb.
 

4. A fogszabályozó kezelés fájdalommal jár

Ez ugyancsak egyén függő. A legtöbb esetben van némi tompa fájdalom a sínek hordásának első időszakában (erről Zita beszámol a cikkében), hiszen a fogmozgatás ekkor a legintenzívebb, a sínek még feszítenek kicsit. Az is előfordulhat, hogy az attachmentek (gombocskák), amiket a fogakra helyezünk, hogy tartsák a síneket, kicsit felsérthetik az ajak, vagy a száj belső részét. Ezeket érdemes fogszabályozóhoz való WAX-szal kezelni, így a gyógyulás is sokkal gyorsabb. Emellett természetesen a feszülés okozta fájdalmat fájdalomcsillapítóval lehet enyhíteni. Jótanács:  az új sínek hordásának kezdetét időzítsd mindig estére, vegyél be egy fájdalomcsillapítót, aludj egy nagyot és másnap már sokkal kevésbé fogod érezni a feszítő érzést.
 

5. Mennyi időn belül látom a változást?

A láthatatlan fogszabályozó kezelések hossza abszolút esetfüggő, de egy közös mindben van: már 1 hónap után látni fogod a változást! Ahogy az egyik páciensünk mondta, “Már 4 hét után látom, hogy szép lesz. Nagyon szép!”
 

6. A láthatatlan fogszabályozóval nem lehet minden esetet kezelni

Igaz. És ezt a fogorvosod tudja megmondani, hogy a te problémádra nyújt-e hatékony megoldást. Az esetek 90%-át tudjuk kezelni sínes fogszabályozóval is. A 10%-ba a rendkívül erős harapáseltérések, az apró fogak vertikális mozgatása, vagy a fogak extrém mértékű forgatása tartozik.
Emellett fontos, hogy a sínes fogszabályozónál a páciens kooperációja kulcsfontosságú. Naponta 20, de inkább 22 óra hordás mindenféleképpen javasolt.
 

7. A legrosszabb része a kezelésnek az “IPR”

Így van, szinte 100%-ban ezt a visszajelzést kapjuk a pácienseinktől. De mi az az IPR? Interproximális redukció, ami annyit jelent, hogy a fogak közt helyet kell csinálnunk, hogy azok megfelelően tudjanak mozogni. IPR során a fog legfelső felszínéből távolítunk el egy keveset a két fog közt. Ez egy picit feszítő érzés, de ne aggódj, ez valóban csak a fogfelszínt érinti, ettől nem kezdenek el szuvasodni a fogaid.
 

8. Fogszabályozó kezelés és fogyókúra egyben

Mivel étkezéshez kötelező kivenni a síneket, ez azért valljuk meg őszintén, okoz egy kis “macera” érzetet, így előbb-utóbb inkább lemondasz a nasiról, csak ne kelljen ismét kivenned, fogat mosnod és ismét betenned. Több páciensünknél szemmel látható nemcsak a fogak mozgása, de az alakjának a változása is. ???? Emellett fontos a megfelelő szájhigiénia érdekében minél több vizet inni, ami ugyancsak jó hatással van a test egészére.
 

9. A fogápolás több időt vesz igénybe

Igaz is és nem is. Több idő, mivel nagyobb odafigyelést igényel, hogy minden étkezés után megmosd a fogaidat, mielőtt visszateszed a sínjeidet. Ezzel elkerülhető, hogy az ételmaradékokban “ázzon” a fogsorod a következő étkezésig, hiszen a sínek felhelyezésével egyfajta réteg kerül a fogak köré, így a nyál nem tudja lebontani az ételmaradékokat. Ezért biztos, hogy többet fogsz fogat mosni. Azonban ha összeveted a rögzített készülékek okozta macerával… máris kékebb az ég és zöldebb a fű.
 

10. A kezelés végeztével nem mondasz búcsút a síneknek

Az utolsó sín levétele mindig nagy boldogság, hiszen látod a gyönyörű fogsorodat és megszabadulsz a fogszabályozó okozta mindennapi macerától. Ezt követően azonban fontos a fogak helybentartása, a végeredmény megőrzése érdekében. Hogy ez biztosítva legyen, kapsz egy ún. retainer sínt, amit a fogad hátsó felszínére ragasztunk, illetve éjszaka is kell még hordanod a passzív síneket, a fogszabályozó szakorvosod javaslata szerint.
 

11. Fogfehérítés fogszabályozó kezelés alatt

Abszolút lehetséges! Az otthon végezhető fogfehérítő eszközök alapeleme egy, a fogsorra 100%-ban illeszkedő mélyhúzott sín, pont olyan, mint akár a HappySmile sínek. Így ha a kezelés vége felé szeretnéd a fogaid színét is tündöklővé varázsolni, használd hozzá bátran a sínjeidet és a fogorvosoddal közösen kiválasztott fogfehérítő zselét.

Segítségre van szükséged, hogy lásd fogszabályozóval, vagy héjjal lehet gyönyörű a mosolyod? Kérj időpontot konzultációra budapesti Referencia Rendelőnkben , vagy keress partner fogászataink között!


Ha szeretnéd megtudni, hogy mennyi ideig tartana a kezelésed, kattints a gombra!

Kezelés Kalkulátor
Kapcsolatfelvétel
Üzenj nekünk